Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2024

Kristin Roskifte: Samen op weg

door Erick Kila

7+ - We kennen allemaal het begrip ‘bubbel’. Het heeft een enigszins negatieve bijsmaak omdat het beperking inhoudt:een omgeving met vooral gelijkgestemden. In een moderne sociaal-maatschappelijke ontwikkeling is men zich bewust van de bubbel-beperkingen. Voor jonge kinderen is de bubbel een natuurlijk en vanzelfsprekend begin. Een kinderwereld is doorgaans een kleine wereld. Het is een optelsom van bekende plekken en ervaringen. Wat buiten de ervaring ligt, speelt nog geen rol en dringt zich nauwelijks op.
 
Samen op weg van Kristin Roskifte (Noorwegen, 1975) leert kinderen de blik te verbreden. In stapjes wordt een groter geheel dan het louter bekende geïntroduceerd. Teksten, tekeningen en opdrachten spelen hierbij een rol. Het boek kreeg als ondertitel mee: ‘Een voorlees- en kijkboek over dromen, plannen maken en elkaar ontmoeten’. Geen doorsnee prentenboek dus, maar een boek dat uitnodigt tot denken en doen. De volwassene die aanhaakt, zal wel even rechtop in zijn stoel moeten gaan zitten. Je vindt je weg pas in de wereld van dit boek als je je best doet.
 
Het uitgangspunt van Samen op weg is ‘holistisch’. De titel wijst er al op. Het bestaan van de mens (jong en oud) is geen solo-activiteit: iedereen heeft een plaats in een samenhang en ordening. Daar komt vanzelfsprekend ook de interactie met anderen uit voort. Tekenaar Kristin Roskifte beeldt het pregnant uit. Het boek zit zo in elkaar dat je het individu niet uit het oog verliest, maar ook het besef krijgt van een grotere schaal. Door de beelden en opdrachten daalt dit besef heel natuurlijk in bij kinderen.
 
Hoeveelheden, hoe groot ook, bestaan uit eenheden. Wat betekent dit in de dagelijkse praktijk? Het boek geeft voorbeelden en mogelijkheden te over. Het begint met een opmerkelijke nulmeting. Op pagina 0 zien we een zonsopgang boven een gladde zee. Het onderschrift is ‘Niemand’. Dat levert stof tot nadenken op. Op pagina 1 zien we een jongen die op zijn kamertje een globe laat draaien. Hij is op zoek naar vreemde plekken op de aarde. Het onderschrift is ‘Eén iemand’. Het is een aardig beeld: de mens die de wereld in handen neemt. In de vele pagina’s die volgen, zien we steeds meer ‘iemanden’. Achtergronden en omgevingen worden door Roskifte consequent niet ingevuld met kleuren. Ze worden uitsluitend in blauwe lijnen weergegeven. De mensen die de plekken bevolken, worden nadrukkelijk wel in gekleurde verscheidenheid afgebeeld.
 
Bij elke scene horen mensen en elk van hen heeft een eigen verhaal. Alle individuele verhalen maken deel uit van een groter verhaal, een groep, maar daarbinnen hebben ze een volkomen vanzelfsprekend bestaansrecht. Roskifte geeft het weer in een tekst- en tekenstijl die to the point is. Geen overbodigheden en tierelantijnen.
 
De wereld van Samen ontvouwt zich vrolijk en speels tussen de eerder genoemde nulmeting en het blad waarop we afstand nemen van de aarde om tot het ultieme totaal van ‘eenheden’ te komen. We zien de aarde als blauw bolletje in het zwart van het heelal. Een bolletje bevolkt door acht miljard mensen, die hoe dan ook deel uitmaken van een samenspel. Samen op weg is een waardevol jeugdboek. Ook geschikt voor egocentrische volwassenen.

Kristin Roskifte: Samen op weg, Lannoo, Tielt 2024, 66 p. : ill. Vertaling van Alle sammen reiser door Sylvia Vanden Heede. ISBN 9789401492522 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri