Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, JULI 2016

Ginny Rorby: Dromen van dolfijnen

door Karen Woets

10+ - De oorspronkelijke titel, How to Speak Dolphin, drukt iets preciezer dan de Nederlandse titel uit waar het in dit verhaal over gaat, namelijk over de manier waarop dolfijnen en mensen met elkaar communiceren. Velen nemen aan dat deze vorm van communicatie een positieve invloed zou hebben op bijvoorbeeld het welbevinden van autistische kinderen. Het autistische kind in Dromen van dolfijnen is de jonge Adam, het broertje van de ik-figuur: de twaalfjarige Lily. Over de bijzondere relatie tussen dieren en kinderen met een fysiek dan wel geestelijk probleem schreef Rorby eerder onder meer The Outside of a Horse en Hurt Go Happy. In het laatste verhaal, bijvoorbeeld, bloeit een doof meisje helemaal op door haar vriendschap met een jonge chimpansee. 
Lily’s thuissituatie is niet gemakkelijk: haar broertje eist alle aandacht op van haar stiefvader Don, van de vele verzorgsters die al in dienst zijn genomen, en van haar zelf. Zo is Adam tijdens zijn driftbuien bijna niet onder controle te houden. Daarbij komt dat zowel Lily als haar stiefvader nog rouwen om de dood van Lily’s moeder, die omkwam bij een verkeersongeluk. Lily staat er behoorlijk alleen voor; op school vindt ze ook niet echt aansluiting bij leeftijdsgenoten.  
 
Gaandeweg het verhaal krijgt ze echter steun: ten eerste van de verzorgster Suzanne en ten tweede van haar vriendin Zoe, die blind is. Beide vrouwen zijn doortastende types, terwijl Lily zichzelf kenschetst als ‘te schijterig’. Lily heeft de steun nodig om Don ervan te overtuigen de therapie voor Adam met een jonge dolfijn te laten stoppen: hoewel ze eerst geloofde in het effect hiervan, komt ze tot het inzicht dat ook het contact met andersoortige dieren Adam blij kan maken – los van een mogelijk effect op het spraakvermogen van Adam – en dat hiervoor geen dolfijn moet worden gebruikt die doodongelukkig is in een afgesloten bassin waar hij alleen uit wordt gehaald om steeds dezelfde ‘kunstjes’ te vertonen.
 
In dit toegankelijk geschreven verhaal worden behoorlijk wat kwesties aan de orde gesteld. Toch wordt het er niet te zwaar door; er zit ook humor in door het relativerende vermogen van Lily. De hoofdstukken die niet vanuit Lily zijn geschreven, maar meer vanuit de jonge dolfijn, waren niet echt nodig. Wat de scheiding van dolfijnenmoeder en -kind en de dieronvriendelijke omstandigheden in een pretparksetting met een dier doen, wordt namelijk al volop duidelijk gemaakt. Het verhaal leest vooral als een goed geschreven psychologisch portret van een meisje dat ondanks allerlei frustraties zielsveel van haar broertje houdt en er alles aan doet om hem gelukkiger te maken.
 
Amsterdam : Leopold 2016, 201 p. Vert. van: How to speak dolphin door Annemarie de Vries. ISBN 9789025869687 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri