Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2022

Jacqueline Woodson: Blijf zachtjes bij me

door Vanessa Joosen

12+ - ‘Nooit rennen in een witte wijk.’ Dat zei zijn vader toen Miah zich als 10-jarig jongetje had losgerukt en over Madison Avenue was gelopen. Wat zijn vader niet vertelde was dat je als zwarte tiener maar beter met een zwart meisje kan uitgaan. Miah is een buitenbeentje op vele vlakken: zijn moeder is een beroemde schrijfster en zijn vader een filmregisseur met een Oscar op zijn naam. Door zijn rijke afkomst hoort Miah er in de zwarte gemeenschap niet helemaal bij en sturen zijn ouders hem naar een dure, witte school. Daar wordt hij automatisch in de laagste klas geplaatst, misschien omdat hij zwart is. Miahs huidskleur wordt hem pas uitgesproken kwalijk genomen wanneer hij op een joods wit meisje, Ellie, verliefd wordt. De twee ontmoeten elkaar op school -- hij raapt haar boeken op -- en voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ellie is zich van geen kwaad bewust tot ze haar zus vertelt over haar nieuwe liefde. Haar zus weet vanuit haar lesbische relatie hoe moeilijk het is om voor je overtuiging te vechten, maar toont enkel afkeer van een relatie met een zwarte man. 

Jacqueline Woodson heeft een omvangrijk oeuvre van kinderboeken en young-adultromans en een al even indrukwekkend palmares van literaire prijzen. De Hans Christian Andersen Award, De Astrid Lindgren Memorial Award, The National Book Award (voor Brown Girl Dreaming), vier maal The Newbery Honor… om maar de bekendste te noemen. Vertalingen in het Nederlands waren er tot nu toe nauwelijks, maar vorig jaar verscheen naast Brown Girl Dreaming ook het prentenboek De dag dat jij begint en nu is dan deze herdruk, eerder verschenen onder de titel Zacht als de wind (Facet 2002 -- dat is overigens de editie die in deze recensie uit 2002 besproken wordt).
 
Hoewel het liefdesverhaal in dit boek soms wat clichématig overkomt, wordt de verhouding tussen zwarte en witte mensen interessant uitgediept. Wat betekent het om zwart te zijn? Wat betekent het om wit te zijn? Hebben witte mensen in een witte samenleving een huidskleur? Hoewel iedereen om ter hardst roept dat racisme verkeerd is, verbergen maar weinig mensen hun afkeuring wanneer Ellie en Miah in het park zitten te zoenen. Ook de relatie tussen Ellie en haar familie is boeiend beschreven: doordat haar moeder het gezin twee keer in de steek liet, heeft Ellie bindingsangst. De communicatie met haar moeder verloopt allesbehalve vlot, en een dramatische confrontatie kan niet uitblijven. Blijf zachtjes bij me houdt de Amerikaanse samenleving een spiegel voor die de lezer confronteert met een harde waarheid, al eindigt Jacqueline Woodson haar modern Romeo en Juliet verhaal niet zonder een sprankeltje hoop.
 
Jacqueline Woodson: Blijf zachtjes bij me, Volt, Amsterdam 2022, 198 p. ISBN 9789021426877. Vertaling van If you come softly door Adiëlle Westercapell. Distributie L&M Books
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp, 2002

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri