Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2018

Loes Riphagen: De grootste griezel

door Katrien Maris

3+ - De spin is er vast van overtuigd dat hij de grootste griezel is die er bestaat. Hij wordt echter kordaat weggejaagd door de vogel, die van mening is dat die titel hem toekomt. Dat is buiten de slang gerekend. Zij peuzelt de vogel smakelijk op en denkt daarmee te bewijzen dat zij de grootste griezel is. Maar de tijger overbluft de slang en wordt op zijn beurt dan weer verslonden door de krokodil. De woeste, zwarte neushoorn gooit de krokodil als een lappenpop door de lucht en zo lijkt de grootste griezel van dit verhaal definitief gekend te zijn. Totdat de kolos zich halfdood schrikt van die sluwe spin die plotseling triomfantelijk aan een draadje voor zijn neus bungelt. De triomf van de spin is helaas ook van korte duur. Net een haar te laat beseft hij dat de lezer hem in één klap zal vermorzelen door het boek dicht te slaan. Die is nog het allergrootste monster.
 
Op een speelse manier ervaren jonge kleuters in dit verhaal dat ze hun angsten best een beetje mogen relativeren. Alle dieren die hier wedijveren om de titel van grootste griezel, blijken immers zelf bang als het erop aan komt. Al vlug wordt duidelijk dat degene met het meest intimiderende uiterlijk niet altijd de plak zwaait. Met elke omgeslagen bladzijde worden de dieren in dit boek imposanter. Toch is het uiteindelijk een piepkleine spin die de gevaarlijke neushoorn op de vlucht doet slaan. Wie niet sterk is kan dus winnen door slim te zijn en op het juiste moment zijn kans te grijpen. Deze spin is echter net niet slim genoeg want uiteindelijk zal de lezer, een onverwachte wolf in schaapskleren, hem de das om doen. Dit verrassende, humoristische einde plaatst de volledige controle over het gevaar terug bij de kleuter zodat alle opgebouwde spanning kan wegebben.
 
Loes Riphagen houdt de tekst heel eenvoudig. Een dier omschrijft zichzelf als de grootste griezel. Het dier dat dit hoort, antwoordt: ‘echt niet!’ en eigent zichzelf die titel toe. Deze korte dialoog wordt een aantal keer herhaald, zodat kinderen de tekst al vlug kunnen voorspellen en het verhaal actief mee kunnen opbouwen. Zo kunnen ze ook hun aandacht beter focussen en zal de angst hen nooit helemaal overspoelen.
 
Voor haar illustraties maakt Riphagen gebruik van de collagetechniek. Hierdoor lijken de prenten nog het meest op knutselwerkjes ,waarbij allerlei dieren en figuren uit gekleurd papier zijn uitgeknipt en op grote vellen samengeplakt. Het principe van de eenvoud is hier doorgetrokken. De dieren zijn uitgewerkt in sober wit, grijs en zwart en de achtergrond heeft op elk blad een andere felle kleur, zonder al te veel details. In de illustraties wordt ook de voorspelbaarheid van het verhaal knap ondersteund. Telkens wanneer een dier als potentiële grootste griezel in de kijker wordt gezet, is er al een detail van de volgende kandidaat zichtbaar. Zo zien we de slang zelfvoldaan de vogel opsmikkelen, een pootje steekt nog uit haar bek, terwijl in de rechter bovenhoek van het blad de kop van de tijger te zien is.
 
Opvallend is dat sommige dieren enorm angstaanjagend worden afgebeeld. Zo zal de illustratie van de krokodil, die met een gemene blik in de ogen een gigantische bek vol tanden openspert, heel wat kleuters even naar adem doen happen. Ook het bladvullende detail van de kop van de zwarte neushoorn is erg intimiderend. Enigszins een vreemde keuze, want voor de rest weet Loes Riphagen angst en spanning perfect te doseren op niveau van de allerkleinsten.
 
Loes Riphagen: De grootste griezel, Querido, Amsterdam 2017, 36 p. ill. ISBN 9789045121086. Distributie WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2019

De bijzondere syntaxis van onvertaalbare locuties

Jacques Derrida en Veva Leye

De ontembare

Guillermo Arriaga

Fantoommerrie

Marieke Lucas Rijneveld

Nachtouders

Saskia de Coster

Wijzigingen bijhouden

Sayed Kashua

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2019

De kleur van de zon

David Almond

In de voetsporen van Karel Daarwind

Mārtiņš Zutis

Merel

Sarah Moon

Oma Vogeltje

Benji Davies

Wat ik de bomen wil vertellen

Enzo Pérès-Labourdette

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri