Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, MEI 2016

Jaap Robben en Benjamin Leroy (ill.): Suzie Ruzie en het schaartje

door Jan van Coillie

4+ - Ze zijn populair in recente kinderboeken: de ondernemende, ondeugende en vieze bengels. Jaap Robben en Benjamin Leroy vergroten het type uit in de figuur van Suzie Ruzie. Die uitvergroting is meteen zichtbaar Suzies kolossale ogen, waarmee ze nieuwsgierig de wereld in kijkt, of naar het puntje van haar neus.

Auteur en illustrator maakten eerder als naam door de combinatie van ongebreidelde fantasie en speelse taal in onder meer het prentenboek De zuurtjes en de dichtbundel Als iemand ooit mijn botjes vindt. Met hun twee nieuwe kartonboekjes mikken ze op peuters. In ritmische, rijmende regels en kleurrijke prenten vol speelse details brengen ze Suzie krachtig tot leven.

Suzie en het schaartje opent met een drukke prent op een dubbele pagina. Suzie kijkt beteuterd. Ze draagt een Robin-Hood-pakje en houdt een kapotte boog in haar hand. Haar hond ligt uitgeteld op de vloer, met een pijl op zijn helm. Ook de speelgoeddraak is getroffen door een pijl en beer heeft een zwaard in zijn buik (in de tekst staat eufemistisch ‘De beer heeft buikpijn’). De vloer ligt vol speelgoed en er blijkt ook op de kast getekend. Meer dan genoeg dus om bij de kleine kijkers commentaar te ontlokken over hoe stout Suzie wel is. <br/ >  <br/ > Dan hoort Suzie een stem uit de kast. Het blijkt een hongerig schaartje dat zegt erg van meisjeshaar te houden. Dat komt Suzie goed uit, ‘dan kan mama niet meer van die stomme vlechtjes maken.’ Na Suzies haar moet haar hond eraan geloven. Op de illustratie zie je meteen hoe die zich daarbij voelt. De schaar lust nog meer, ‘een hap van de gordijnen / en een knipje van de beer’. Tussen tekst en illustraties ontstaat een spannend spel: wil je het resultaat zien van de knippende schaar, dan moet je het blad omslaan. Wat je te zien krijgt, overtreft vaak je stoutste verwachtingen. Daarbij lijkt ook de fantasie van de illustrator op hol te slaan: als een hoek uit een kader is weggeknipt, loopt de zee op het schilderij leeg.

Het verhaal krijgt nog meer vaart als de schaar met Suzie naar buiten trekt. Buurman Boos wordt letterlijk in zijn blootje gezet, terwijl ook zijn haag en hond geknipt worden. De kleine kijkers kunnen zich ook verkneukelen in de agent in zijn hartjesslip, die een mooi contrast vormt met de sexy lingerie van een zwarte juffrouw. Dan slaat de schaar pas goed op hol: een auto en een verkeerslicht gaan eraan en de schaar knipt zelfs in Suzies vinger. Daarop wil Suzie een cadeautje en natuurlijk heeft dat een stout staartje. Als de schaar eindelijk gaat slapen, blijkt de volgende kandidaat al klaar om herrie te schoppen.

Bij deze boekjes zal geen peuter stil kunnen blijven.

Haarlem : Gottmer 2016, [26] p. : ill. ISBN 9789025761646

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri