Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2017

Hector Dexet: Mijn tuin…

door Katrien Maris

2+ - Een jongetje gidst ons trots door zijn tuin. Wie heel goed kijkt, zal daar een heleboel fascinerende dingen ontdekken. In een oude boom woont een uil die niet kan slapen. Onder de dode bladeren krioelt het van de kriebelbeestjes, terwijl niet ver daarvandaan een rups verandert in een prachtige vlinder. Een blozend rijpe appel blijkt het huis te zijn van ontelbare dikke wormen. In het gras ruimt een kolonie mieren ijverig de resten van een picknick op en een spin heeft zo’n mooi web gesponnen dat het haast een bloem lijkt. Twee lieveheersbeestjes varen bootje op een waterplas. Overal in de tuin zijn dieren op zoek naar een schuilplekje, nu eens voor de regen, dan weer voor de zon en als het hard waait, kun je ze letterlijk zien vliegen.
 
Dit boek is precies op maat van de allerkleinsten. De uitvoering in stevig karton met afgeronde hoeken maakt het boek makkelijk en veilig hanteerbaar voor kleine handjes. En helemaal zoals het hoort bij een peuterboek, ligt de nadruk vooral op de illustraties. Op de duidelijke, gestileerde tekeningen zijn grote vlakken egaal ingekleurd in een beperkt kleurenpalet: rood, geel groen, blauw, bruin, zwart en wit. De eenvoud van de illustraties helpt de peuter om aandachtig te blijven kijken, zonder hierbij overprikkeld te worden door de flitsende details van een overladen prent. Dexet toont ons bovendien dat eenvoud allerminst saai hoeft te zijn. In de bladen zijn fascinerende doorkijkgaatjes die het kind laten ervaren dat dingen soms toch een beetje anders zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Zo is er de prent van de twee lieveheersbeestjes die te midden van een grote blauwe vijver vol witte vissen bootje varen op een geel boomblaadje. Maar bij het omdraaien van de bladzijde blijkt de uitgesneden omtrek van dat geel blaadje eigenlijk de omtrek van een kleine blauwe waterplas te zijn.
 
Het principe van eenvoud wordt ook doorgetrokken in de tekst, die bestaat uit korte, op zichzelf staande observatiemomenten. De tekst beperkt zich bovendien van enkele woorden tot maximaal een zin per blad. Deze vertelstructuur zorgt ervoor dat de peuter in kwestie zijn aandacht nooit te lang in één keer moet focussen. Dit is een fris, guitig boekje dat peuters ongetwijfeld kan boeien en verrassen.
 
Wielsbeke : De Eenhoorn 2017, [34] p. : ill. Vert. van C'est un jardin ... ISBN 9789462911819 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

De hemel boven Lima

Juan Gómez Bárcena

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig

Houthakken

Thomas Bernhard

Toch. Nagelaten werk

Armando

Waagstukken

Charlotte Van den Broek

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.)

Aladdin

Sjoerd Kuyper (bew.), Sylvia Weve e.a. (ill.)

Het vuur in mij

Erin Stewart

Meisjes en kunst. De 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd

Rachel Ignotofsky

Niemand ziet het

Dolf Verroen, Charlotte Dematons (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri