Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2018

Annemarie van Haeringen: Ossip en de onverwachte reis

door Katrien Maris

5+ - Ossip, een kabouterjongen met een opvallende rode puntmuts, heeft net zoete broodjes gebakken voor iemand die hem heel nauw aan het hart ligt. Maar nu komt het moeilijkste gedeelte: hij moet geduld hebben tot ze afgekoeld zijn. Uit pure verveling besluit hij de rode draad voor zijn voeten even te volgen en zo buitelt hij van het ene avontuur in het andere. Hij ontmoet een enorme slak, redt de draad uit de snavel van een gretige vogel en belandt op de werktafel van Annemarie van Haeringen in hoogsteigen persoon.
 
Daarna leidt de draad Ossip naar een donkere, geheimzinnige opslagplaats vol vergeten speelgoed De muis die hij daar aantreft, laat hem op haar rug door een heerlijk geurende voorraadkast galopperen. In een erwtenpeul volgt hij de draad verder, dwars over een helblauwe waterplas en zo belandt hij bij een enge spin die ijverig bezig is de rode draad in haar web te verwerken. Voor hij het goed en wel beseft, staat Ossip plots voor het huis van zijn buurmeisje en vriendinnetje Wawa, voor wie zijn broodjes eigenlijk bestemd waren. Achter haar huis probeert het kaboutermeisje uit alle macht de draad tegen te houden die haar toch al zo klein geworden mutsje steeds verder uitrafelt. Met Ossip is echter ook de redding nabij, want terwijl ze in zijn huisje gezellig van de broodjes snoepen, herstelt Ossip de puntmuts van Wawa. Hij verheugt zich er al op om morgen samen op avontuur te gaan.
 
Annemarie van Haeringen, die al drie keer het Gouden Penseel won, weet haar lezers vanaf het begin te fascineren. De kaft is, op zijn zachtst uitgedrukt, speciaal. Tegen een witte achtergrond volgt Ossip zijn rode draad. Die draad heeft zich uitgerold tot een wirwar van rode lijnen die een zoekprent vormen. Wie aandachtig kijkt, kan verschillende taferelen uit het verhaal terugvinden.
 
In het boek zijn de illustraties zoals we ze ondertussen van haar gewoon zijn. Typerend zijn vooral de fijne, zwarte lijntekeningen die met frisse, uiteenlopende kleuren worden ingekleurd. Van Haeringens oog voor detail is verbluffend en maakt meteen de grote liefde waarmee ze illustreert voelbaar. De antieke porseleinen theepot waarin Ossip woont, is een echt juweeltje. Wie goed kijkt, zal in de fijne lichtblauwe lijnschilderingen op het witte porselein de vrolijk rondrennende Ossip ontdekken. Wawa woont in een hoge felblauwe sneaker van converse en op het bekende embleem met de ster staat speels haar naam geschreven.
 
Trendy en klassiek bestaan in deze kabouterwereld in volmaakte harmonie naast elkaar. Op de tekentafel zien we Ossip naar een half afgewerkte schets van zichzelf kijken, een heel bijzonder beeld. Met een knipoog geeft Annemarie Van Haeringen hier een boeiende inkijk in haar gebruikte materialen en werkwijze. We zien het potje Chinese inkt met bijhorende pen, onmisbaar voor die fijne, zwarte lijntjes, maar ook een bord met verf, een bokaal water, penselen en kleurpotloden. Vellen papier liggen kriskras door elkaar en de tafel is vrolijk bezaaid met verfvlekken. Creatieve geesten blijken soms nood te hebben aan een beetje chaos. Een sprankelende verwijzing naar eerder werk verstopt van Haeringen in de prent van de speelgoedkamer.  
 
De sobere tekst beperkt zich tot enkele zinnen per blad. Van Haeringen kiest ervoor om dit sprookje hoofdzakelijk met haar illustraties tot leven te wekken. Toch toont ze in de beknopte tekst ook haar grote liefde voor taal en bovendien een enorme bedrevenheid in het spelen met de symboliek ervan. Op een originele manier maakt ze gebruik van uitdrukkingen die het verhaal net dat tikkeltje extra doen glanzen. De draad, waarvan we enkel uit de illustraties kunnen afleiden dat hij rood is, verwijst ons telkens terug naar de kern: de –hier letterlijke- verbondenheid tussen Ossip en Wawa.
 
Het belang van een diepgewortelde vriendschap als uitvalsbasis om te kunnen en durven ontdekken wat het leven te bieden heeft, wordt hier op een sublieme manier in de verf gezet.
 
Annemarie van Haeringen: Ossip en de onverwachte reis, Leopold, Amsterdam 2017, 26 p. ill. ISBN 9789025872984. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri