Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2018

Daan Remmerts de Vries, Marije Tolman (ill.): Voor papa

door Henk Van Viegen

4+ - Kleine kinderen hebben waarschijnlijk weinig idee wat hun papa’s uitspoken op hun werk, maar dat die alles kunnen, een held zijn, de sterkste, dat is algemeen bekend, tot zekere leeftijd. Daan Remmerts de Vries zet een onbedorven, fantasierijk meisje neer. Haar vader brengt haar lekker vroeg naar school, want hij heeft een beetje haast om op tijd te zijn voor zijn  heldhaftige avonturen elders op de wereld. Of het nu gaat om het verslaan van het monster, het redden van de panda of een vrouw (uit de klauwen van King Kong) of het terugbrengen van plezier bij een president in Mexico met wie niemand speelt, papa draait er zijn hand niet voor om. Hij vliegt erheen, en passant schrijft hij nog even ‘voor Lynn’ aan de hemel, want uiteraard beleeft hij die avonturen voor haar, zoals ‘haar boek’ voor hem is.  
 
Op het voorplat, met schrijfletters, is ze dat boek aan het maken. Lynn tekent dit allemaal (op) aan haar tafeltje, waarop een enorme plant staat. Andere kinderen zijn er niet in de klas, alleen de juf zien we aan het begin en aan het eind. Wel zien we allerlei exotische en ook wat gewonere dieren en planten rondom Lynn: olifanten, vossen, toekans, nijlpaarden en zebra’s; hangplanten, stengels, enorme stammen met kleine kruinen, groeiend uit kleine potten. De dieren soms in optocht, zoals Marije Tolman ook graag doet in haar andere prentenboeken (o.a. in haar laatste: Het boek uit 2017, en ook in het succesvolle De boomhut uit 2014). Net als in die twee boeken wisselt ze per dubbelpagina van kleur, met wonderschoon blauw in het slot. Soms lijkt een overgang functioneel, zoals van het geel van de Afrikaanse vlakte naar het groen van het woud. Ook de bij Tolman vaak lezende dieren ontbreken niet.
 
Zoals in elk goed prentenboek is er allerlei fraais in de details. Als papa en Lynn aankomen bij school introduceert de juf ze bij de lezer. Het avontuur wordt in gang gezet door het pijltje dat door de klas vliegt, het boek op schoot van de juf en de wandplaat met dieren van de Afrikaanse steppe/savanne. Vader komt na zijn heldendaden uit de lucht als superman, heel snel en stoer met zonnebril op. Lynn mag op z’n nek naar huis, waar ze nog even verder fantaseert (of zit papa haar daar te voeren?). Fraai zijn ook de net zichtbare uilen op de toppen van de dunne bomen op de beginpagina.  
 
Op de titelpagina en op het laatste tekeningetje worden subtiel de schoolbezigheden weergegeven. Opvallender zijn natuurlijk de overgangen als vader van land of werelddeel wisselt. Op de Mexico-pagina’s barst het van de cactussen, er staat dan ook een enorm exemplaar op Lynns tafeltje. Het contact met vader en het werk op school wordt nooit verbroken. Als vader bij voorbeeld de president heeft geholpen, krijgt hij een medaille, die Lynn dan even in elkaar knutselt (in Nederlandse kleuterklassen noemen ze dat een ‘werkje’).
 
Remmerts de Vries rijmt er gemakkelijk op los. Hij doet dat bijna overal op het simpele eindrijmschema abcb, met enkele stoplaprijmpjes als ‘nou!’, om te kunnen rijmen op ‘jou’ of ‘echt waar’ voor het rijm met ‘paar’,  en een enkel slap mopje als parapluut dat moet kloppen met minuut. Ook op het punt van het metrum doet hij niet al te moeilijk, het hoeft allemaal niet zo precies. Veel van de woorden mogen in kinderspreektaal (hij heb, medalje, dankie, ojefanten) of ‘bijna goed’ zijn en daardoor lief humoristisch: presi-vent. Sommige meelezers zouden het wat te rommelig of te nonchalant kunnen vinden.
 
Voor papa is een aangenaam samenleesboek, met een compliment voor de uitgever die in stevig tempo met nieuwe prentenboeken komt én het niveau over het geheel hoog weet te houden.
 
Daan Remmerts de Vries, Marije Tolman (ill.): Voor papa, Hoogland en Van Klaveren, Hoorn 2017, 28 p. ill. ISBN 9789089672490 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri