Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2018

Britta Teckentrupp: Het ei

door Jen de Groeve

9+ - ‘Met zijn perfecte vorm, gelijkmatige oppervlak en prachtige kleuren is het ei misschien wel het meest volmaakte voorwerp dat er bestaat.’ Britta Teckentrupp heeft zich in tekst en beeld verdiept in dit wonder van de natuur en de rol die het speelt in cultuur, wetenschap, religie en kunst. Ze laat haar fascinatie voluit spreken en stelt losjes een verzameling samen van wetenswaardigheden over het ei.  
 
Het gaat eerst in een dertigtal bladzijden over vormen en kleuren van vogeleieren, en waarom ze zo verschillend zijn, de camouflagecapaciteiten ervan, de anatomie en wat het grootste (van de olifantsvogel) en het kleinste vogelei (van de kolibri) is. De vogel als nestenbouwer krijgt evenredige aandacht. Daarna volgen nog een zeventalbladzijden waarop andere eieren leggende dieren worden voorgesteld en tot slot nog eens evenveel bladzijden over het ei in de kunst, godsdienst en mythologie.
 
De informatie is divers, ligt soms in de lijn van de verwachting, maar verrast ook vaak, zoals de fascinatie in de 19de-eeuw voor het ei met uitgebreide eiercollecties en -tentoonstellingen, de vergelijking van het ei met de dragende boog in de bouwkunst om de sterkte ervan te illustreren, of de keizerlijke eieren van Fabergé. Teckentrupp presenteert die informatie als wist-je-datje. Van de ene wetenswaardigheid gaat het zonder er lang bij stil te staan naar de volgende. Dit boek wil verwondering wekken, eerder dan grondig informeren.  
 
Ik stel me zo voor dat ook verwondering aan de oorsprong lag van Teckentrupps boek. Een beetje zoals de 19de-eeuwse verzamelaars van eieren, heeft ook zij een verzameling aangelegd om het wonder en de variatie te vatten. Ze heeft zich daarbij in de eerste plaats uitgeleefd in beelden. Die zijn zonder uitzondering fenomenaal. Te beginnen met het coverbeeld, dat de ‘gebogen volmaaktheid’ van het ei in beeld brengt. De sterke impressie van die eenvoudige vorm tegen een zachtgroene achtergrond zegt alles over de kracht van Teckentrupps beeldtaal.  
 
Haar minutieuze werkwijze maakt dat geen ei hetzelfde is en de variatie van technieken zorgt ervoor dat elke illustratie je blik trekt. Teckentrupp schikt eieren in een kunstige mozaïek, of stapelt ze in kwetsbaar evenwicht op elkaar. In strakke rijtjes wordt hun kleurenvariatie geëxposeerd, hun grote variëteit van vormen tekent zich tegen een donkere achtergrond af, als kostbaarheden in een museumkast. Of ze nu natuurbeelden maakt of eieren kunstig etaleert, Teckentrupps aandacht voor compositie is opmerkelijk. Zwaluwen die door de lucht klieven, een flamingopaar sierlijk gebogen over hun ene ei, de mythe van Leda en de zwaan, het gouden ei uit de wereldliteratuur… Het zijn prachtig uitgebalanceerde prenten die ook schitteren in puur vormelijke rijkdom.
 
Het grote belang van het beeld in dit boek, spreekt ook hieruit dat het boek in de oorspronkelijke versie bij Prestel Verlag verscheen, een uitgeverij van kunst-, architectuur- en designboeken. Uitgeverij Fontaine heeft ook de Nederlandse uitgave met zeer veel zorg gebracht en doet volledig recht aan Teckentrupps fijnzinnige werk.  
 
Britta Teckentrupp: Het ei, Fontaine, Hilversum 2018, 88 p. : ill. ISBN 9789059568198. Vertaling van Das Ei door Nannie Nieland-Weits. Distributie Agora Books 
deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

Bakermat

Luuk Gruwez

De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen

Bart Van Loo

There There / Er is geen daar daar

Tommy Orange

Toekomstkoorts

Annelies Beck

Vorosjylovhrad

Serhi Zjadan

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2019

De schelmenstreken van Reinaert de Vos

Koos Meinderts (bew.), Carll Cneut, Charlotte Dematons e.a. (ill.)

De sprookjesverteller. Sprookjes van overal

Thé Tjong-Khing

Feo en de wolven

Katherine Rundell

Lepelsnijder

Marjolijn Hof, Annette Fienieg (ill.)

Mijn oma is kwijt…

Peter Theunynck, Lies van Gasse (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri