Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Marita De Sterck: Duivelskruid

door Jen de Groeve

15+ - Duivelskruid opent met de dood van Anneke Tanneke. Haar kleindochter, Yara, staat bij de begrafenisondernemer die haar zal opbaren. Zij zal, op vraag van haar omatan, haar lichaam klaarmaken voor de begrafenis. Dat houdt, behalve het wassen van het lijk, ook een aantal rituele handelingen in. Omatan zweert bij de krachten van de natuur. Ze is een kruidenvrouw, of een toverheks, zoals ook wel wordt gezegd, en ze draagt een donker geheim met zich mee
 
De hoofdstukken spelen zich afwisselend in het recente en verdere verleden van Anneke Tanneke en geleidelijk aan vorm je je een beeld van een vreemde, eigenzinnige vrouw, die een teruggetrokken leven leidt. In haar huis is de tijd stil blijven staan in de middeleeuwen, of zelfs de prehistorie, zoals Iris, Yara’s moeder, vindt. De relatie tussen Tanne en haar dochter is sterk verstoord door iets wat in het verleden is gebeurd. Iris had tegen Yara zelfs gezegd dat Tanne overleden was omdat het meisje vooral geen contact met haar zou zoeken. Tevergeefs dus. Yara, schaapherder van beroep, is al even verknocht aan de eenzame heide als haar oma.  
 
De vertelling, waarin volksgeloof en natuurgeneeskunde een groot aandeel hebben, kabbelt nogal gezapig verder, terwijl er nochtans een duister geheim te ontraadselen valt, er sprake is van een zware schuld, en de duivel regelmatig ter sprake komt. Het boek mist een stringente thematische uitwerking en drijft te veel op de exotiek van vermeende toverkollen, bijgeloof en oude Vlaamse volksgebruiken. De Sterck doet een halfslachtige poging om ze met het leven van vandaag te verbinden, maar overtuigt niet. De personages missen karakter. Anneke Tanneke is – haar naam zegt het al – een iconische figuur, maar de schrijfster slaagt er niet in om haar los te maken van het stereotype en voldoende diepte te geven. Dat Yara worstelt met haar band met deze vreemde vrouw dient zich aan het begin van de roman een beetje opzichtig aan – ‘Omatan, Tanne, Anneke Tanneke toverheks woonde in mij. En hij [de duivel] dus ook?’ – maar krijgt geen afdoend vervolg.  
 
Marita De Sterck: Duivelskruid, Querido, Amsterdam 2018, 173 p. ISBN 9789021414379. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

Berta Isla

Javier Marías

De klaverknoop

Paul Demets

Het amusement

Brecht Evens

International Bakery (voorheen Cinema Royale)

David Nolens

Michael Ondaatje

Blindganger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

De blauwe vleugels

Jef Aerts, Martijn Van der Linden (ill.)

De pittige pruim die een pop werd

Vojtěch Mašek, Chrudoš Valoušek (ill.)

De torens van Beiroet

Paul Verrept

De waarheid volgens Mason Buttle

Leslie Connor

Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Jan Paul Schutten, Floor Rieder (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri