Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.): ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

door An-Sofie Bessemans

3+ - ABZzzEen slaapverwekkend alfabet heet de nieuwste worp van de jonge uitgeverij Boycott. Zoals de titel doet vermoeden, gaat het om een alfabetboek én een bedtijdverhaal in één. Auteur Isabel Minhós Martins, illustrator Yara Kono en Anne Lopez Michielsen, voor wie de vertaling een krachttoer moet zijn geweest, brengen het er wonderlijk goed vanaf.  
 
Trouw aan de vorm en het thema kan de lezer kennismaken met 26 alfabetisch gerangschikte woorden passend voor het slapengaan. Dat gaat van ‘droom’, ‘geeuwen’, ‘instoppen’, ‘stilte’, ‘tijdrekken’, ‘winterslaap’ en natuurlijk ‘zzzz’, maar ook minder evidente woordenschat passeert de revue. Uiteraard is er telkens een link met het bedtijdritueel, zoals bij het lemma ‘familie’:  
 
‘De hele familie wil een kus voor het slapengaan. Heb jij iedereen al welterusten gewenst? Is er nog iemand wakker?’
 
De tekst werkt met zijn vele vragen interactie in de hand, of het laatste gesprekje van de dag wisselt weetjes over slapen (ook in de dierenwereld of op andere plekken van de aardbol) af met een vleugje poëtisch proza:
 
‘Nu ben je even niet hier. Nu is je bed de zee en het wordt vloed. Kleine golven rollen binnen om je in slaap te wiegen. Heen en weer, heen en weer.’
 
Soms zijn er doordenkertjes (‘Als de uil zijn kuikens instopt, zegt hij zachtjes: goedemorgen! Maar jouw ouders zijn geen uilen, toch?’), veelal bestaat de tekst uit consequent zachte aanmoediging om naar dromenland af te zakken.
 
Yara Kono voorzag voor elk woord met een vrije eenvoudige vormentaal een prent die een zekere nostalgie ademt. Het beperkte kleurenpalet (geel, blauw, zwart, wit, rood, roze en slechts enkele keren bruingroen) maakt dat de meer levendige composities niet te overladen zijn, zoals bij ‘hersenen’, waar we alle indrukken van de dag door het brein zien zweven. De illustrator komt eenvoudig en komisch (toch voor wie het geen dagelijkse kost is) uit de hoek met een ronde gele vlek bij ‘Plas’: ‘Oeps, het lijkt erop dat je iets bent vergeten! Ben je nog niet naar de wc geweest? Ga maar gauw, anders gebeurt dit misschien.’ Ook voor ‘Gapen’ dezelfde gesmaakte eenvoud en herkenbaarheid: de zwarte cirkel bij ‘Als je even naar dit plaatje blijft kijken, voel je zo achter in je keel een gaap opkomen.’ is raak. Benieuwd naar wat voor prettige ontdekkingen Boycott nog meer in zijn fonds heeft.
 
Isabel Minhós Martins, Yara Kono: ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet, Boycott, Amsterdam 2019, 28 p. : ill. ISBN 9789492986160. Vertaling van Abzzzz... door Anne Lopez Michielsen

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2021

Al het blauw

Peter Terrin

De andere kant van de zee

António Lobo Antunes

De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman

Rune Christiansen

Lettipark

Judith Hermann

Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld

David van Reybrouck

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Hallo nu

Jenny Valentine

Kleintje

Barbara de Wolf

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Sjoerd Kuyper, Sylvia Weve (ill.)

Op een koude winternacht

Jean E. Pendziwol, Isabelle Arsenault (ill.)

Toen ik de sterkste was

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri