Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Stanislav Setinský : Dit is Jeruzalem

door Elke Brand

10+ - Over de stad Jeruzalem wist ik voor het lezen van dit boek bijzonder weinig. Daar heeft de Tsjechische kunstenaar Stanislav Setinský absoluut verandering in gebracht. Met Dit is Jeruzalem heeft hij een prachtige ode aan deze veelzijdige, gecompliceerde stad gebracht.
 
Setinský werd geïnspireerd door het werk van de eveneens Tsjechische Miroslav Sasek in zijn ‘This is…’ serie. De vorm van dit boek sluit mooi bij aan bij de serie uit de jaren ‘70. Beginnend met een beknopte geschiedenis van de stad, waarin plunderingen, veroveringen en verschillende religies een belangrijke rol speelden. Vervolgens volgen we een vriendelijk ogende toerist het heden in. We zien de stad vanaf Beit Kvarot; de grootste Joodse begraafplaats ter wereld, op de helling van de Olijfberg. Samen met deze toerist die op iedere pagina terugkomt, ontdekt de lezer het bruisende Jeruzalem.
 
Baruch Haaba! Welkom! Al struinend door de stad leer je enkele Hebreeuwse en soms Arabische woordjes. Pas achterin het boek leer je wat ze betekenen. Het boek is namelijk zo opgebouwd dat paginavullende illustraties niet door toelichtende teksten onderbroken worden. Wel worden deze afbeeldingen afgewisseld met verzamelingen van kleinere plaatjes. Bijvoorbeeld als we aangekomen zijn op de Sjoek Mahane Jehoeda, de grote markt in de wijk Mahane Jehoeda. Op de markt leren we aan de hand van eten en goederen die we daar kunnen kopen verschillende Hebreeuwse misparim (getallen).
 
Pas op de helft van het boek worden de illustraties gevolgd door ‘teksten bij de illustraties’. Dan wordt het bijvoorbeeld duidelijk wat de Chomat Ha-Hafrada, de scheidingsmuur, precies is. Ook kun je hier uitgebreid lezen over Status Quo en wordt uitgelegd wanneer eten Koosjer of Treife is. Daarbij leer je zonder oordeel van de auteur over de diverse culturen die samenkomen in de stad; De heilige plaatsen die de inwoners vereren, hun gebouwen, eten, kledij en religies: het jodendom, het christendom en de islam.  
 
Het boek heeft een opvallend omslag met een silhouet van de stad, omrand door zowel planten als prikkeldraad. Setinský heeft in het volledige boek voornamelijk gebruik gemaakt van de basiskleuren blauw en geel. Aangevuld met rood, groen, bruin en beige. Dit zorgt voor heldere contrasten, maar ook voor rust in de veelal volle illustraties. Op het schutblad achterin is een uitgebreide plattegrond te vinden waarbij de cijfers op de kaart corresponderen met de nummers van de illustraties in het boek.
 
Er valt steeds iets nieuws te ontdekken, dus na één keer lezen ben je zeker nog niet uitgekeken, niet op het boek en niet op de stad.
 
Stanislav Setinský. Dit is Jeruzalem, Boycott, Amsterdam 2020, 52 p. : ill.  Vertaling van To je Jeruzalém door Edgar de Bruin. ISBN 9789492986191 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

De nachten van de pest

Orhan Pamuk

Het voortleven van de vuurvliegjes

Georges Didi-Huberman

Margriete

Kathleen Vereecken

Onkrijgbaarheid

Tim Krabbé

Overal zit mens. Een moordfantasie

Yves Petry

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Frank en Bert

Chris Naylor-Ballesteros

Goed zo, mama!

Chris Haughton

Het 'klassieke oeuvre' van Imme Dros

Naar een nieuw Troje

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Bas Haring, Maus Bullhorst (ill.)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri