Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Helen Fields: De schaduwman

door Karen Vandyck

Helen Fields is vooral bekend van de spannende reeks rond rechercheurs Ava Turner en Luc Callanach. In De schaduwman is er geen spoor van beide detectives en eisen forensisch psychologe Connie Woolwine en inspecteur Brodie Baarda de hoofdrollen op. Fields schuift haar belangrijkste reeks echter niet helemaal aan de kant. Zo duiken er nog enkele nevenpersonages op, zoals een personage dat in Fields vorige boek Perfecte wraak sneuvelde, maar dat heb je als boeken niet in volgorde vertaald worden. Fields schreef De schaduwman immers al in 2021, een jaar vóór Perfecte wraak.  

De Amerikaanse psychologe Connie Woolwine (die trouwens ook even opduikt in Perfecte wraak) is naar Edinburgh gestuurd om met haar expertise het team zware misdrijven onder leiding van inspecteur Brodie Baarda bij te staan. Elspeth Dunwoody is ’s avonds spoorloos verdwenen in de buurt van haar huis en omdat Elspeth de dochter is van een hooggeplaatste bestuurder van een techbedrijf met veel politieke contacten, is Woolwine vanuit de Verenigde Staten overgevlogen. De ontvoering van Dunwoody is echter niet de enige vreemde zaak, want pas werd het lijk van Angela Fernycroft in haar eigen bed gevonden. Op haar lichaam treffen de speurders bloedvlekken aan van de dader die blijkbaar een stevige kopstoot van zijn slachtoffer heeft gekregen. Er zijn geen duidelijke links tussen Dunwoody en Fernycroft, maar Woolwine gelooft dat dit het werk is van dezelfde man. Wanneer ook de tiener Meggy verdwijnt, lijkt het er helemaal op dat de slachtoffers schijnbaar lukraak gekozen zijn.
 
Buiten het feit dat er nieuwe hoofdpersonages zijn, verandert Fields niet veel aan haar succesformule. Donker geweld, een stevige portie spanning, hier en daar een vleugje humor en een aimabel speurdersduo dat op zoek is naar een verknipte moordenaar. Woolwine en Baarda kunnen de vergelijking met Turner en Callanach doorstaan en aangezien De schaduwman het eerste deel uit een nieuwe reeks is, zullen we deze personages de volgende boeken nog veel beter leren kennen. Beiden maken echter al een positieve eerste indruk, ze zijn gebeten door hun werk en doen er alles aan om de dader te vatten, maar ze blijven wel collegiaal en sympathiek.
 
De schaduwman wordt verteld vanuit verschillende standpunten. We volgen Elspeth Dunwoody? die wakker wordt in een afgesloten appartement. De ramen zijn dichtgemetseld, het spaarzame meubilair is aan de vloer vastgeschroefd en er is slechts één lichtbron. Vanaf de eerste bladzijden weten we dat ene Fergus Ariss de dader is en dat deze niet lang meer te leven heeft. Ook Ariss fungeert in enkele hoofdstukken als verteller van dienst. En uiteraard volgen we ook het politie-onderzoek door de ogen van Woolwine en Baarda. Doordat De schaduwman verteld wordt vanuit het perspectief van de dader, zijn slachtoffers en de speurders, is de lezer de personages altijd een stapje voor. De lezer kent immers het hele plaatje, maar Fields waakt erover dat dit niets afdoet aan de spanning.
 
Uit haar vorige boeken weten we al dat Helen Fields houdt van donkere spanning met hier en daar een cliffhanger. Ook De schaduwman is vlot geschreven en leest heel goed weg. Hopelijk betekenen Woolwine en Baarda niet het einde van Callanach en Turner, maar kunnen beide reeksen naast elkaar blijven bestaan. En wie weet komen ze elkaar wel eens tegen in een volgend boek. Ik kijk er alleszins naar uit.
 
Helen Fields: De schaduwman, Ambo/Anthos, Amsterdam 2023, 385 p. ISBN 9789026362682. Vertaling van The Shadow Man door Yolande Ligterink. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri