Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2024

A.J. Finn: Einde verhaal

door Karen Vandyck

Zes jaar na zijn debuut De vrouw in het raam komt de Amerikaanse auteur A.J. Finn met opvolger Einde verhaal. De verwachtingen zijn hooggespannen want De vrouw in het raam was een bestseller en is inmiddels verfilmd met Julianne Moore en Amy Adams in de hoofdrol. Finn kwam in de afgelopen jaren een paar keer negatief in het nieuws. In The New York Times verscheen een artikel over vermeend plagiaat van De vrouw in het raam. Finn, een voormalig redacteur bij o.a. HarperCollins, zou ook gelogen hebben over zijn cv en gezondheid, maar counterde dit door te zeggen dat hij lijdt aan een bipolaire stoornis. Misschien daarom dat de opvolger van De vrouw in het raam begin 2024 minder goed onthaald werd dan verwacht. De eerlijkheid gebiedt ons ook te zeggen dat Einde verhaal gewoon ook een minder goed boek is dan zijn voorganger.  

Nicky Hunter, docente Engels met specialisatie misdaadliteratuur, correspondeert al jaren met misdaadschrijver Sebastian Trapp. Trapp heeft altijd geweigerd zijn memoires op papier te zetten maar wanneer hij hoort dat hij ziek is en nog maar drie maanden te leven heeft, nodigt hij Hunter uit in zijn grote villa in San Francisco. Daar wonen ook zijn veel jongere tweede vrouw Diana, zijn overbezorgde dochter Madeleine en zijn onverantwoorde neef Frederick. Het is aan Hunter om de vertelsels van Trapp in een biografie te gieten. Een biografie die op veel aandacht zal kunnen rekenen want twintig jaar geleden verdwenen Trapps eerste vrouw Hope en zijn zoon Cole plots spoorloos. De zaak is nooit opgelost. Sindsdien weigert Trapp alle intervieuws en heeft hij geen enkel boek meer geschreven. Kan Hunter ontrafelen wat er in 1999 is gebeurd? Leven Trapps ex-vrouw en zoon nog? En waarom wil Trapp nu ineens wel praten?
 
Met bijna 500 bladzijden is Einde verhaal aan de stevige kant. Hier ligt meteen ook het grootste minpunt aan het boek. Het verhaal is te lang uitgesponnen en Finn dwaalt te vaak af. De lezer krijgt zeer uitgebreide beschrijvingen van de setting en de uitstapjes van Nicky Hunter in San Francisco. Ondanks de tijd die Finn neemt om het verhaal te vertellen, blijven de hoofdpersonages vrij vlak en krijg je er niet echt sympathie voor. Je voelt hun emoties niet en dus interesseert het je eigenlijk ook niet echt wat hen overkomt. De interessantste personages, zoals de roodharige politierechercheur B.B. Springer, bevinden zich meer in de marge van het hoofdverhaal. Finn laat ook te veel niet-relevante personages opdraven waardoor het overzicht soms verdwijnt.
 
Een gebrek aan fantasie kan je A.J. Finn echter niet verwijten. Ondanks de trage opbouw voel je aan dat de auteur grootse bedoelingen had met Einde verhaal. Er zitten verschillende referenties naar boeken en films in, Finn heeft duidelijk zijn research gedaan over San Francisco en de villa waar het verhaal zich afspeelt, heeft Agatha Christie-achtige grandeur. Met een gebalde, intrigerende proloog waarin een lijk wordt ontdekt, begint Einde verhaal uitstekend. Daarna springen we zes dagen in de tijd en schakelt Finn het tempo vijf versnellingen lager en wil hij te graag tonen hoe goed hij wel kan schrijven. Dat levert enkele merkwaardige zinnen op, zoals ‘De lichtshow achter haar ogen, de getijdenstroom in haar aderen: speurderskoorts’ of ‘Ze voelt haar aderen gloeien. Neonbuis.’, maar het draagt weinig bij aan het verhaal.
 
Einde verhaal heeft zeker zijn verdiensten (San Francisco komt erg goed naar voren), maar voor het verdere verloop van A.J. Finns carrière zou het goed zijn dat de auteur voortaan iets meer snoeit in personages en plotlijnen, en het verhaal compacter en spannender maakt. Anders zou het ook voor hem wel eens ‘einde verhaal’ kunnen zijn.
 
A.J. Finn: Einde verhaal, Cargo, Amsterdam 2024, 487 p. ISBN 9789403131566. Vertaling van End of Story door Eefje Bosch en Mechteld Jansen. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri