Misdaad

BOEKEN NR. 1, SEPTEMBER 2015

Celeste Ng : Wat ik nooit eerder heb gezegd

door Karen Vandyck

Dit debuut van de Amerikaanse Celeste Ng (spreek uit als ‘Ing’) begint als een klassieke detective, maar ontvouwt zich tot een intens en complex gezinsdrama. Wanneer de zestienjarige Lydia Lee plots verdwijnt, stort de wereld van haar moeder Marylin, vader James, broer Nath en jongste zus Hannah in. Ze hopen allemaal op een goede afloop tot enkele dagen later Lydia’s lichaam wordt opgevist uit het nabijgelegen meer. De politie klasseert de zaak al snel als zelfmoord, maar haar familie weet wel beter. De schrandere en haast perfecte Lydia zou nooit overgaan tot een wanhoopsdaad. En allemaal hebben ze hun theorie over wat er zou kunnen gebeurd zijn.
Wat ik nooit eerder heb gezegd werd in 2014 door webwinkel Amazon uitgeroepen tot het beste boek van het jaar. Niet dat deze onderscheiding kan concurreren met de grote literaire prijzen, maar het wil toch zeggen dat dit ook geen meelopertje is. Ng weet het gezin Lee op een ontroerende manier neer te zetten en heeft daarbij aandacht voor de innerlijke strijd van alle gezinsleden. Vooral hun onderlinge relaties schetst Ng op een erg rake manier. Zo kan Nath bijvoorbeeld niet wachten om aan zijn studie in Harvard te beginnen om uit de beknellende thuissituatie te ontsnappen, terwijl zijn zus Lydia zijn vertrek net ziet als verraad en afscheid. Maar doordat hun gevoelens onuitgesproken blijven, leidt dit tot miscommunicaties en vooral frustraties.
Ng laat de personages om de beurt aan het woord en wisselt ook tussen verschillende tijden (het boek speelt zich af in het Amerika van de jaren ’50 en ’70), zodat de feiten slechts met mondjesmaat aan de lezer worden blootgelegd. Het onderzoek naar wat er precies met Lydia is gebeurd, is bijzaak aan de familiale relaties en de uitwerking van de personages. Allemaal lijden ze aan enorme innerlijke twijfels, zo heeft vader James, die Chinees bloed heeft, zich in zijn hele leven nergens thuis gevoeld. Deze passages worden erg realistisch geschreven, de afkomst van de schrijfster zal daar niet vreemd aan zijn.
Moeder Marilyn projecteert dan weer haar grote droom, wetenschapster worden, op haar oudste dochter Lydia, die ze met kordate hand voorbereid op hogere studies. Maar Lydia ziet het hoe langer hoe minder zitten om chemicus te worden en heeft als rebelse daad meer oog voor haar buurjongen Jack, die bekendstaat als rokkenjager en flierefluiter. En dan is er nog de jongste dochter Hannah, een nakomertje en een ongelukje, die door haast iedereen over het hoofd wordt gezien maar door haar scherp observatievermogen de beste getuige is over wat er allemaal speelt in het gezin en wat er precies met Lydia is gebeurd. Ng snijdt diverse thema’s aan (discriminatie, homoseksualiteit, racisme, seksisme, puberteit…) en breit ze allemaal aan elkaar tot een vlot leesbaar boek dat in een uitstekende stijl geschreven is. Wie uitpakt met een openingszin als ‘Lydia is dood. Maar dat weten ze nog niet’, intrigeert vanaf de eerste letters haar lezers. Wat ik nooit eerder heb gezegd smaakt absoluut naar meer.

Amsterdam : Bruna, 2015, 287 p. Oorspr. titel Everything I never told you. ISBN 9789400506091

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri