Nederlands proza

BOEKEN NR. 1, SEPTEMBER 2015

Daan Hermans: Het bedrog van Quisco

door Tom Rummens

‘Welkom in Quisco, waar niets is wat het lijkt,’ zo staat er op de cover van Het bedrog van Quisco. En dat is wel het minste wat je kan zeggen over Quisco, een bizar gehucht, gelegen op een schiereiland, afgesloten van de buitenwereld en vervuld van talloze mysteries. Het is een gedroomd onderwerp voor journalist Evander Clovis, die de opdracht krijgt een stuk te schrijven over de plek waar niemand het fijne van weet. Hij ruikt de kans van zijn leven om zijn slabakkende carrière een duw in de goede richting te geven.
Clovis komt terecht in een microkosmos die zich inderdaad volstrekt aan de buitenwereld onttrekt. De wetten van de wereld gelden eenvoudigweg niet in Quisco. Het stratenpatroon is volkomen absurd. Geld bestaat niet. De graven dragen nummers in plaats van namen. Alle huizen zien er precies hetzelfde uit - behalve een. Hoe langer Clovis in Quisco verblijft, hoe duidelijker het wordt dat, inderdaad, niets hier is wat het lijkt. Daan Hermans hanteert een heldere maar ook fantasierijke pen, en slaagt er zo in om van Quisco en zijn bewoners een gegeven te maken waar je als lezer steeds meer over te weten wil komen.
Bewoner van Quisco word je niet zomaar. Gaandeweg blijkt dat het stuk voor stuk outcasts zijn, mensen die op een of andere manier geen plek meer hebben in de gewone wereld, omdat ze iets mispeuterd hebben of omdat hun trauma's te groot zijn om een leven in de echte wereld nog aan te kunnen. Quisco blijkt een eindstation voor uitgerangeerden, een veilige haven met zijn eigen wetten en zonder verrassingen: iedereen houdt er zich gedeisd, het lijkt alsof de mensen die er wonen alleen nog wachten op hun einde. Een dodengang zonder tralies en met geheimen als cipiers.
Maar natuurlijk schuilt ook in Quisco - juist daar, zou je zeggen - het onheil om de hoek. Op een dag verdwijnt Martha Mulder, een van de inwoonsters. Clovis journalistenbloed gaat sneller stromen en hij verdiept zich steeds gretiger in deze zaak. Is ze vermoord? Was het een ongeluk? De tekst die bedoeld was als een krantenstuk groeit uit tot een bestseller, Clovis gaat huiswaarts met een succesverhaal. Publiek en pers likken hun vingers af bij de waarheden die Clovis naar boven dacht te hebben gebracht. Maar dan keert het noodlot zich tegen hem, en wordt ook Clovis zelf weer richting Quisco geduwd, om er nooit meer weg te geraken. Hij wordt onverbiddelijk verzwolgen door het drijfzand en verdwijnt.
Dat Daan Hermans vooral als thrillerauteur bekend staat, valt aan Het bedrog van Quisco af te lezen. Het boek is een pageturner, Hermans is een meester in timing en weet perfect wanneer ze welke informatie prijs mag geven - en vooral ook: wanneer nog niet. Toch is Het bedrog van Quisco veel meer dan een thriller. De beeldende taal die Hermans hanteert, de bizarre, wonderlijke wereld waarin haar personages vertoeven: het is alsof dit boek door David Lynch bedacht is.

Amsterdam : Ambo /Anthos, 2015. 298 p. ISBN 9789026329425
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri