Vertaald proza

BOEKEN NR. 3, OKTOBER 2015

Sarah Hall: De komst van de wolven‏

door Kris van Zeghbroeck

De Britse auteur Sarah Hall groeide op in Cumbria, een regio met een hoog gehalte aan natuurschoon zoals het Lake District en de Yorkshire Dales. Het aan Schotland grenzende Cumbria is een steeds terugkerende locatie in haar literaire oeuvre. De relatie tussen mens en natuur, en de dunne scheidingslijn tussen mens en dier, zijn thema’s die gaandeweg sterker in haar werk doorklinken. In 2013 won ze de BBC National Short Story Award met Mrs Fox, de fabel van een vrouw die transformeert in een drachtige vos. Met haar nieuwe roman Wolf Border (De komst van de wolven) krijgt die thematiek een fictieve, maar veel realistischere setting in het kader van recente ecologische en politieke ontwikkelingen.

De dierkundige Rachel Caine coördineert een wolvenproject van de Nez Perce in het Noordwesten van de Verenigde Staten. Ze krijgt het aanbod van de graaf van Annerdale om de wolf opnieuw te introduceren op een landgoed in het Lake District, de streek waar ze opgroeide. Intussen is Rachel al jarenlang vervreemd van haar grillige en dominante moeder, Binny, en haar halfbroer, Lawrence. De dood van haar bejaarde moeder (die letterlijk een stap opzij zet om Rachel ruimte te geven) en een onverwachte zwangerschap (Rachel doet niet aan relaties) trekken haar uiteindelijk over de streep om naar het Lake District terug te keren.

De grote politieke invloed van de graaf heeft de nodige vergunningen opgeleverd om wolven te introduceren in een gigantisch omheind terrein. Rachel laat een wolvenpaar uit een Oost-Europees opvangcentrum overkomen, dat na een quarantaineperiode kan worden uitgezet. Ze zet een projectteam op en probeert de weerstand van actiegroepen tegen het project het hoofd te bieden. Haar zwangerschap, de geboorte van een zoontje en het opgroeien van het kind verloopt parallel met de quarantaine, de vrijlating en de eerste worp van de wolven. Rachel woont in een prachtig op het landgoed geïsoleerd huisje, krijgt een relatie met de plaatselijke veearts en verzoent zich met haar halfbroer.
Een pastoraal verhaal gekruid met de ongemakken van het moederschap, de ongemakkelijke relatie met de graaf en zijn jachtopziener en het uiteenvallen van Lawrences kinderloos huwelijk ten gevolge van zijn drugsverslaving. Lawrence kickt af en wordt steun en toeverlaat voor Rachels drukke leven als alleenstaande werkende moeder. Het wolvenprotest lijkt op wat anonieme mails na weg zakken tot plots de roedel van zes wolven weet te ontsnappen en achternagezeten wordt door een politiemacht. Uiteindelijk krijgt de roedel (tot vier gereduceerd) asiel in het pas onafhankelijk geworden Schotland.  

De plannen om de wolven na 500 jaar opnieuw in het wild te introduceren, bestaan in werkelijkheid. De schade die de natuur oploopt door de steeds uitbreidende en aan ziekte gevoelige hertenkudden, zou hierdoor een halt worden toegeroepen. De Schotse Hooglanden bieden ruimte voor drie roedels, die het evenwicht van het ecosysteem en de biodiversiteit ten goede zouden komen. De lectuur van De komst van de wolven geeft je in een goed verhaal in ieder geval een grote hoeveelheid achtergrondinformatie over wolven, maar onder meer Sarah Halls lyrische taal, die haar als een van de nieuwe talenten van de Britse literatuur introduceerde, schiet er bij in. Mogelijk speelt hier ook haar herscholing als schrijver van kortverhalen een rol, die van haar naar eigen zeggen een beter schrijver heeft gemaakt. Wat heet beter als een uitdeinende plot en een hoog informatiegehalte de literaire stijl, en psychologische en thematische uitdieping in de weg staan?

Amsterdam : Ambo/Anthos, 2015, 405 p. Oorspr. titel : The wolf border. ISBN 9789026331053

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri