Misdaad

BOEKEN NR. 4, OKTOBER 2015

Val McDermid: De vrouw die niet opgaf

door Karen Vandyck

Een landmeter vindt tijdens een opdracht een skelet. Onderzoek wijst uit dat het om een man van eind veertig gaat die acht jaar geleden is omgekomen door een schot in het hoofd. Hoofdinspecteur Karen Pirie en haar partner Jason Murray van het Cold Case team in Edinburgh ontdekken al snel dat het slachtoffer Dimitar ‘Mitja’ Petrovic is, die tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië generaal was in het Kroatische leger. Ook advocaten Alan Macanespie en Theo Proctor, die verbonden zijn aan het Joegoslavië-tribunaal, worden door hun oversten aangemaand om de precieze omstandigheden rond de dood van Petrovic te onderzoeken. De generaal wordt immers verdacht van oorlogsmisdaden. Tijdens de oorlog leerde Petrovic in Dubrovnik professor Maggie Blake kennen met wie hij na de oorlog ging samenwonen in Oxford. Blake heeft acht jaar met het idee geleefd dat Petrovic haar verlaten heeft omdat hij te veel heimwee naar zijn geboorteland had. De vondst van zijn lijk verandert natuurlijk de hele zaak en dus is ook Blake erop gebrand om de moordenaar van haar geliefde te vinden. Maar ondertussen is de professor zelf het enige aanknopingspunt van de speurders.
 
Val McDermid hoeft bij lezers van misdaadromans niet meer te worden voorgesteld. De Schotse schrijfster heeft al een lijst boeken op haar naam staan waarvan die rond rechercheur Carol Jordan en profielschetser Tony Hill wellicht de bekendste zijn. De vrouw die niet opgaf is een standalone-verhaal, enkel Karen Pirie dook al eens op in Een duister domein (2009). Ook in dit boek toont McDermid dat ze een uitstekende pen heeft: het boek leest zeer vlot en is mooi geschreven. Dat de hoofdstukken kort zijn, draagt ook bij tot de vaart in het verhaal. Dit heeft wel het nadeel dat er door het voortdurend verspringen van het ene hoofdpersonage naar het andere, weinig gelegenheid is om de personages echt te leren kennen. Ze missen wat diepte.
 
McDermid weet De vrouw die niet opgaf mooi te kaderen rond reële feiten en ze deed een grondige research. Maggie Blake is geïnspireerd op professor Kathy Wilkes die, net als Blake,tijdens de oorlog in Joegoslavië in Dubrovnik werkte. Een andere inspiratiebron is professor Sue Black, die de leiding had over het Britse forensische team in Kosovo. En mannen met een duister oorlogsverleden zoals Petrovic lopen er genoeg rond zo bewijzen de zaken aan het Joegoslaviëtribunaal. Een topboek is De vrouw die niet opgaf echter niet. Het mist spanning, het verhaal is te versnipperd en enkele verhaallijnen hadden geschrapt kunnen worden om de leesbaarheid te verhogen. Jammer want je weet dat McDermid beter kan.
 
Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 2015, 318 p. Oorspr. titel: The skeleton road. ISBN 9789024568420

Meer besprekingen van Val McDermid

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri