Nederlands proza

BOEKEN NR. 4, OKTOBER 2015

Désanne van Brederode: Vallende vorst

door Katja Feremans

Voor Désanne van Brederode (1970), schrijfster, filosofe en columniste, is elke roman weer een onderzoeksproject. In Vallende vorst neemt ze, niet voor het eerst, de dynamiek tussen loyaliteit en verraad onder de loep. Ze roept daarvoor drie mannen in het leven: Caspar, Melchior en Balthasar. Hun naamgenoten uit de Bijbel wisten feilloos tekenen te interpreteren en er hun koers naar Bethlehem op af te stemmen. Met een beetje goede wil zou je kunnen stellen dat de drie romanpersonages, die elkaar weliswaar niet kennen, ook koningen zijn in het analyseren, zij het dan vooral in hun beroep of vakgebied. De leugens waarop hun eigen bestaan is gestoeld, zien ze niet, of te laat.
 
Melchior, een chemicus die populariserende boeken schrijft over scheikunde, redt kort nadat hij door zijn vriendin werd verlaten, een motorrijder van de verdrinkingsdood. Na die heroïsche daad laat hij zich door de man inpakken, ook al is die in bijna alles zijn tegenpool. Een gevoel van ontrouw aan zichzelf en een groeiende achterdocht tegenover de opdringerige Jos zal de vriendschap doen ontsporen.
 
Na een carrière als parlementair verslaggever gooit Balthasar, die bekendstond als onkreukbaar en neutraal, zijn leven over een totaal andere boeg door zich in te zetten voor Syrische vluchtelingen. Bijna gelijktijdig zijn de dagen van zijn huwelijk geteld. Door een gewaagde financiële operatie is bovendien zijn vriendschap met een van de leden van de humanitaire organisatie ten dode opgeschreven.
 
Tot slot is er Caspar, die het woelen in zijn eigen leven vermijdt door zich op het drama in dat van zijn hartsvriendin te concentreren. Hij wil namelijk een roman schrijven over wat het met haar doet, dat haar echtgenoot vijf van hun zestien jaar samen een minnares had en met haar een kind kreeg. Gaandeweg komt Caspar erachter dat zijn eigen huwelijk pijnlijke gelijkenissen vertoont met het hare.
 
Désanne van Brederode toont aan hoe ontrouw en verraad een mens tot in zijn diepste wezen raken. Wie bedrogen wordt, ziet zijn eigenwaarde aangetast en moet in het reine komen met een leven dat gebaseerd was op onwaarheden. Na de eerste schok worstelen de hoofdpersonen ook met hun eigen rol in wat er gebeurde en vragen ze zich af of ze het hadden kunnen zien aankomen en dus verhinderen.
 
De schrijfster maakt haar punt in twintig hoofdstukken, waarin ze Melchior, Balthasar, en Caspar (plus zijn goede vriendin) afwisselend naar voren schuift. Al lijken zij en hun aanhang soms elkaars positie in te nemen, het blijft een opzet die je verplicht om voortdurend te schakelen. Actuele wereldproblemen worden tussendoor als ballonnen opgelaten, alleen op het aanhoudende conflict in Syrië wordt iets dieper ingegaan. In die context komt tevens het ‘overspelige’ gevoel aan bod dat een vluchteling kan ervaren tegenover zijn vaderland. Conclusie: veel reflectie, weinig doorlopend verhaal, en daarenboven een slot dat heel kort door de bocht gaat.
 
Amsterdam : Querido, 2015, 352 p. ISBN 9789021458830  

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri