Vertaald proza

BOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Cheryl Strayed: Schitterende kleine dingen

door Anja Goyens

Boeken met advies over hoe je je leven moet leiden. Wie krijgt er vroeg of laat niet spontaan de kriebels van, ook al gaan titels binnen dit genre doorgaans vlotjes over de toonbank? Het probleem is vaak dat in dergelijke boeken een levensvisie uiteengezet wordt die er in theorie, op het papier, prima uitziet – maar waar je alleen maar gefrustreerd van wordt omdat het niet zo eenvoudig blijkt ze op je eigen realiteit toe te passen. Bovendien lijken auteurs van dergelijke boeken vaak boven de lezer te staan: als intussen onfeilbare raadgevers bieden zij hun vergaarde wijsheid aan, terwijl wij braaf lezen in een poging eenzelfde staat van verlichting te bereiken. Een experiment dat bij voorbaat gedoemd is om te mislukken. En tot slot hebben de meeste adviesboeken niet de ambitie om literair te zijn en primeert de boodschap vaak al te duidelijk op de vorm.
 
Wat maakt Schitterende kleine dingen dan anders? Eerst en vooral is het geen ‘zelfhulpboek’ in de klassieke zin van het woord. Deze uitgave bundelt een selectie columns die aanvankelijk in het online literaire magazine The Rumpus verschenen. Mensen konden, al dan niet volledig anoniem, hun problemen in een lezersbrief gieten die werd beantwoord door ‘Sugar’. Dat het auteur Cheryl Strayed (vooral bekend van het autobiografische Wild, verfilmd met Reese Witherspoon) was die achter Sugar schuilging, werd pas later bekend. Sugar maakte het verschil doordat ze de briefschrijvers niet gewoon vertelde wat ze moesten doen. Ze gaf voorbeelden uit haar eigen tumultueuze leven om het probleem te illustreren. Het resultaat waren diep persoonlijke teksten, virtuoos op papier gezet, die de briefschrijver (en de lezers in het algemeen) geen eenduidig advies geven maar wel een verhelderend perspectief op het oorspronkelijke probleem. ‘Ik zeg in mijn column niet zozeer tegen mensen wat ze moeten doen; ik probeer degenen die me schrijven ofwel een perspectief te geven dat misschien lastig op eigen kracht te zien is, of ik tracht de of/of-optie die de briefschrijver me voorlegt wat complexer te formuleren.’

Sugar is geen therapeut. Heel wat briefschrijvers komen met ernstige problemen bij haar aankloppen en krijgen ook het advies om professionele hulp te zoeken. Sugar is wel, zoals de ondertitel van het boek aangeeft, ‘iemand die bijna alles al heeft meegemaakt’. Of het nu gaat over liefde, familie, werk, armoede, drugs enz.: ze heeft altijd een anekdote klaar die duidelijk maakt dat de briefschrijver niet alleen staat met zijn of haar probleem. En belangrijker nog: Sugar is niet onfeilbaar en pretendeert geen pasklare antwoorden te bieden: ‘weet dat wat je nu oplost, opnieuw zal moeten worden opgelost. En nog eens.’ Maar bovenal: Sugar kan schrijven. Elk antwoord van haar is niet gewoon een advies maar een ‘schitterend klein ding’ dat je van haar cadeau krijgt. Al schenkt ze je niet alleen parels maar ook het gruis dat de parel mogelijk heeft gemaakt.

Amsterdam : Cargo, 2015, 375 p. Vertaling Miebeth Van Horn. ISBN 9789023491064     

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri