Misdaad

BOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Arnaldur Indridason: Erfschuld

door Anja Goyens

In Reykjavik wordt een alleenstaande oude man dood aangetroffen in zijn appartement. Het had een natuurlijke dood kunnen zijn, maar al snel blijkt dat het gaat om moord. Aanwijzingen om de dader op het spoor te komen, zijn er nauwelijks. Maar dan wordt tussen de spullen van de oude man een krantenknipsel teruggevonden over een moord die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden en die destijds door hem werd onderzocht. Vormt deze nooit opgeloste decenniaoude moord het motief voor de nieuwe misdaad? De politie van Reykjavik heeft het te druk, maar Konrad, een gepensioneerde politieman, bijt zich in de zaak vast. Niet het minst omdat de oude moordzaak een belletje bij hem doet rinkelen en zijn eigen vader in de nasleep ervan een nogal dubieuze rol heeft gespeeld.

Het verhaal wisselt voortdurend tussen verleden en heden. Het verleden waarin de IJslandse politieman Flóvent en de IJslands-Canadese militaire agent Thorson de moord op een jonge vrouw onderzoeken, en het heden waarin Konrad de moord op de bejaarde Thorson onderzoekt. Daarbij neemt Indridason ruimschoots de tijd om alle spelers op het toneel te plaatsen en de juiste sfeer te scheppen. Erfschuld is dan ook een boek dat het eerder van sfeer moet hebben dan van adembenemende spanning. Voor een thriller is het een behoorlijk traag boek, dat af en toe wel erg veel geduld van de lezer vraagt of onnodige herhalingen bevat.
 
Indridason slaagt erin om zowel het vroegere als het hedendaagse IJsland op te bouwen met woorden en ook zijn personages tot leven te brengen, maar daar heeft hij vaak wat al te veel pagina’s voor nodig. Hij speelt met de IJslandse mythologie en met name het volksgeloof in het ‘verborgen volk’ vervult een prominente functie in het verhaal. Maar hij laat ook te veel onwaarschijnlijkheden in het verhaal sluipen. Hoe waarschijnlijk is het bijvoorbeeld dat een gepensioneerde politieman de toestemming krijgt om op eigen houtje een moordonderzoek te voeren, terwijl de politie zelf echt geen klap uitvoert? Bepaalde scènes komen ook pijnlijk overdreven over. Dat is met name het geval wanneer Flóvent en Thorson een student ondervragen die ze verdenken van de moord op de jonge vrouw. Ze hebben eigenlijk nauwelijks of geen bewijs, maar toch blijven ze hem eindeloos hard ondervragen en onder druk zetten om te bekennen. Dat is ongeloofwaardig en ergerlijk om te lezen.
 
Op deze schoonheidsfoutjes na biedt Erfschuld een aangename leeservaring voor thrillerliefhebbers die niet op zoek zijn naar keiharde spanning en actie. Erfschuld is geen razende rollercoaster, wel een rustig voortkabbelend beekje waarin af en toe een verraderlijke onderstroom opduikt.
 
Amsterdam : Q, 2015, 271 p. Oorspr. titel: Skuggasund ISBN 9789021457604

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri