Misdaad

BOEKEN NR. 6, NOVEMBER 2015

James Patterson: De veertiende leugen

door Myriam Bellens

In het veertiende deel van de Women’s Murder Club-serie komen de leden van de club ondanks hun drukke leven nog regelmatig samen. Wanneer ze de verjaardag van Claire vieren, wordt Lindsay Boxer weggeroepen voor een dringende zaak. Een vrouw werd doodgestoken op straat, ze is niet beroofd en werd nooit bedreigd. Het gebeurde midden in een menigte en toch worden er geen getuigen gevonden. Er is ook geen DNA of huidcellen onder de vingernagels. Opdat Lindsay zich kan concentreren op een andere zaak, gaat haar man, Joe Molinari zich hiermee bezighouden. Hij werkte als beveiligingsexpert voor grote bedrijven en ministeries, maar werd ontslagen. Het leven als huisman is voor hem echter niet uitdagend genoeg. Vrij snel ontdekt hij dat er de vorige jaren gelijkaardige moorden hebben plaatsgevonden, steeds op Claire’s verjaardag en geen enkele werd opgelost. 
 
Lindsay concentreert zich intussen volledig op een gewelddadige roofoverval. Een kluis met 60.000 dollar wordt leeggehaald en de eigenaar wordt doodgeschoten door gemaskerde mannen die zich voordoen als agenten van de San Francisco Police Department. De windbrekers (een windbreker is een marineblauw jack met op de voor- en achterkant in witte letters SFDP) zoals ze snel worden genoemd, laten het niet bij deze ene overval. Steeds zoeken ze een zaak uit met een gevulde kassa en weinig beveiliging. Ze zijn goed georganiseerd en gedisciplineerd, en gebruiken ontraceerbare wapens. Lindsay focust in haar onderzoek op ontevreden agenten die waren gedegradeerd, ontslagen of vastgeroeste, uitzichtloze carrières hadden.  
 
Yuko, die voor het OM werkte, gaat solliciteren bij the Defence Leage. Ze vindt het onrechtvaardig dat mensen met geld een betere verdediging krijgen dan die zonder. Ze vertegenwoordigt de familie van een jongeman met een laag IQ wiens burgerrechten geschonden werden, en die in de gevangenis werd vermoord. In de rechtzaal komt ze tegenover haar vorige baas te staan. Man achter de schermen van zowel Lindsay’s en Yuko’s zaak is Kingfisher, een beruchte drugsbaron en meedogenloze psychopaat. Niemand weet hoe hij eruit ziet maar één ding is duidelijk: ook in het vijftiende deel zal hij meespelen.
 
Zoals steeds werkt James Patterson met verschillende verhaallijnen die alle spectaculair beginnen maar in de loop van het boek verwateren. Het verhaal van de seriemoordenaar op Claire’s verjaardag bijvoorbeeld, wordt ondergeschikt aan Yuko’s zaak en die van de windbrekersovervallers. Spijtig want hier zat stof in voor een volledig boek. De veertiende leugen is opgedeeld in 104 korte hoofdstukken -- vaste prik bij Patterson. Ook nu weer is de bijdrage van co-auteur Maxine Paetro onduidelijk. En zoals steeds missen de personages diepgang. Maar waarom morrelen aan een formule die wereldwijd aanslaat? Patterson is de meest verkochte thrillerauteur van zijn generatie met meer dan 100 miljoen verkochte boeken.
 
Amsterdam : Cargo 2015, 319 p. Vert. van: 14th deadly sin door Waldemar Noë. ISBN 9789023496236 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri