Nederlands proza

Thé Lau, Sylvia Weve (ill.): 1000 vissen

door Marjan Bex

Onlangs verscheen een hernieuwde editie van Thé Laus 1000 vissen, een herdruk van verhalen die al in 2007 verschenen in een bibliofiele uitgave bij de inmiddels ter ziele gegane uitgeverij Brokaat. Toen was de oplage beperkt, maar nu wil uitgeverij Lebowski een groter publiek aanspreken. De verhalen zijn voorzien van illustraties door de veelbekroonde Sylvia Weve. De sobere, expressieve tekeningen passen uitstekend bij het uitbundige taalgebruik van de hoofdfiguren uit de teksten van Lau. Zijn materiaal verzamelde hij op zijn talrijke wandelingen door de stad. Zelf woont hij, na een jeugd in Bergen, al twintig jaar in de Spaarndammerbuurt, in het Amsterdamse stadsdeel West. Die buurt staat bekend omwille van haar volkse karakter. Het is daar dat zijn verhalen zich afspelen. De dialogen die hij er optekende zijn rauw, volks, maar recht uit het hart. In die zin tonen ze overeenkomsten met de liedteksten van Lau. 1000 vissen bevat een twintigtal kortverhalen waarin de lezer alles waarneemt als een vlieg op de muur van het café. Het zijn veelal kroeggesprekken waarin je steevast de zeebonk, de prostituee of de vaste barhanger herkent — soms vormt ook een schip of een park het decor. De personages maken soms ruzie, niet zelden onder invloed van een stevige portie alcohol. Steeds echter zijn hun vaststellingen en opmerkingen oprecht en gemeend. Onwillekeurig hoor je in hun stemmen een zwaar Amsterdamse tongval nazinderen in je hoofd. Lau heeft de anekdotes niet allemaal ‘echt’ beleefd, voor de helft zijn ze, naar eigen zeggen, het resultaat van zijn fantasie. In hun zin voor detail doen de observaties hier en daar wel denken aan de verhalen van Martin Bril. Laus stijl — en daarmee ook de manier waarop zijn hoofdpersonen zich verbaal uiten — is echter nog directer en onverbloemder, en de mensen die hij portretteert bevinden zich vaker in drankgelegenheden. Niet zelden leiden de confrontaties tussen de cafégangers tot humoristische wendingen. De verteller is steeds een ‘ik’-figuur, nu en dan met een gitaar op zijn rug.
Op die manier is 1000 vissen een onderhoudende serie verhalen voor wie mee wil wandelen door een buurt die Thé Lau overduidelijk lief heeft, net als de kleurrijke types die er wonen. Het handzame formaat nodigt uit om mee te reizen in tas of jaszak, om zo het leesplezier nog te vergroten door bijvoorbeeld zelf op café of in een bankje in het park te gaan zitten lezen.

Thé Lau, Sylvia Weve (ill.), 1000 vissen, Lebowski Amsterdam, 2014, 109 p., ill. € 12,5. ISBN 9789048821358. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri