Vertaald proza

BOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

John Fante (1909-1983): Wacht tot het voorjaar, Bandini

door Kris van Zeghbroeck

In zijn memoires, Fante (2011), exploreert de auteur Dan Fante (1944) zijn relatie met zijn vader John Fante (1909-1983) en de aan de familie inherente, onstuitbare stroom van schrijven, drinken en overleven. Er is discussie of John Fante een echte alcoholicus was, maar hij was in elk geval een stevige drinker die de alcoholconsumptie van literaire drinking buddies als William Saroyan en William Faulkner kon evenaren. Volgens Dan werd zijn vader schrijver in een periode waarin ‘brilliance, education, literary sophistication and self-propulsion were held in the highest esteem […] The mind was king. Artists like Hemingway and Fitzgerald […] were the literary examples people followed. Drinking was part of all that. A big part’.
 
John Fante is vooral bekend voor zijn evocaties van het Los Angeles uit de depressiejaren. Centraal staat The Bandini Quartet, die gaandeweg gegroeid is uit vier romans die zijn schrijfcarrière overspannen tot aan zijn dood: Wait until Spring, Bandini (1938), The Road to Los Angeles (geschreven in 1933 en gepubliceerd in 1985), Ask the Dust (1939) en Dreams from Bunker Hill (1982). Hierin volgen we Fantes alter ego Arturo Bandini, ook afkomstig uit een familie van Italiaanse migranten, die van Colorado naar Californië verhuist op zoek naar literaire erkenning en roem. Maar zijn dromen zijn gedoemd te mislukken, wat maakt dat hij vervalt in een armoedig en losbandig bestaan, dat draait rond vrouwen en drank. Armoede, het katholicisme, het familieleven en de Italiaans-Amerikaanse identiteit zijn thema’s die steeds terugkeren in het oeuvre van John Fante.
 
Tijdens zijn leven moest Fante aan de slag als scriptschrijver voor de filmindustrie om in het onderhoud van zijn gezin te voorzien. Dit soort commerciële werk voedde de frustratie van de zeer temperamentvolle auteur. Blijvend drankmisbruik resulteerde uiteindelijk in zware diabetis, die hem zijn gezichtsvermogen en zijn benen kostte. Fantes echte doorbraak kwam pas aan het einde van zijn leven, toen zijn werk herontdekt werd door Charles Bukowski, wat aanleiding gaf tot een grotendeels postume reeks van heruitgaven en nieuw, nooit eerder gepubliceerd materiaal.
 
Vandaag worden vooral de reeds in 1985 vertaalde en in 2014 en 2015 herdrukte boeken Vraag het aan het stof (Ask the Dust) en Wacht tot het voorjaar, Bandini (Wait until Spring, Bandini) tot zijn beste romans gerekend. Aan dat lijstje wordt ook regelmatig het in 2014 vertaalde De broederschap van de druif (The Brotherhood of the Grape (1977)) toegevoegd. Deze roman laat ons kennismaken met de vijftigjarige Henry Molise, een ander alter ego van John Fante die -- in tegenstelling tot Arturo Bandini en de auteur zelf op het moment van de publicatie -- een succesvol schrijver is. Hij woont in Los Angeles maar keert terug naar zijn roots, het spookstadje San Elmo, waar zijn ouders (van Italiaanse afkomst) met elkaar overhoop liggen en willen scheiden.
 
Tot nu toe werden twee romans van John Fante verfilmd: Wait until Spring, Bandini door Dominique Deruddere (met Joe Mantegna, Ornella Muti en Faye Dunaway) en Ask the Dust door Robert Towne (met Colin Farrell, Salma Hayek en Donald Sutherland).
 
John Fante: Vraag het aan het stof, Amsterdam : Meulenhoff 2014, 205 p.
Vert. van: Ask the dust door Mea Flothuis. ISBN 9789029089968

John Fante: De broederschap van de druif, Amsterdam : Meulenhoff 2014, 214 p.
Vert. van: The brotherhood of the grape door Dirk-Jan Arensman. ISBN 9789029089661

John Fante: Wacht tot het voorjaar, Bandini, Amsterdam : Meulenhoff 2015, 222 p. Vert. van: Wait until spring, Bandini door Mea Flothuis. ISBN 9789029090537
 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri