Misdaad

BOEKEN NR. 4, FEBRUARI 2016

Tomas Ross: Van de doden niets dan goeds

door Myriam Bellens

Van de doden niets dan goeds is de recentste thriller van de Nederlandse auteur Tomas Ross, sinds 1980 het pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn. Ross won reeds driemaal de Gouden strop voor de beste thriller in het Nederlands taalgebied. Hij is vooral gekend voor zijn factionthrillers die deels fictie, deels op feiten gebouwd zijn en waarvoor hij grondige research doet. Zijn vader was lid van verzetsgroep Albrecht en werkte na de oorlog voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Als scenarioschrijver werkte Ross mee aan de controversiële reeksen ‘Bernhard, schavuit van Oranje’ en ‘Beatrix, Oranje onder vuur’, waarvoor zijn vader hoogstwaarschijnlijk de nodige inside informatie leverde. 
Van de doden niets dan goeds speelt zich af in Den Haag en Scheveningen in de hongerwinter van 1946. Arnie Springer keert terug naar zijn geboortestad na omzwervingen in Engeland en een gedwongen verblijf in een Jappenkamp in Oost-Indië. Tijdens de bootreis sterkt hij aan en krijgt hij een gezonde kleur, en niemand hecht nog belang aan de trauma’s die hij heeft opgelopen. De Hagenaars hebben wel andere katten te geselen. Ze beleven nog steeds barre tijden, de stad ligt in puin, het voedsel staat nog steeds op de bon en de zwarte markt tiert welig. Chicago aan de Noordzee noemt een van de personages de stad. Gefrustreerde communisten, corrupte rechercheurs, landverraders die de kogel hadden moeten krijgen worden ingezet om voortvluchtige Nazi’s en NSB’ers op te pakken. Ze wantrouwen alles en iedereen, ook elkaar. Iedereen houdt iedereen in de gaten, de inlichtingendiensten, goed of fout, lopen elkaar voor de voeten. Het Herrijzend Nederland van Wilhelmina lijkt verder weg dan ooit.
 
In dit wespennest moet Arnie op zoek naar een cahier waarin de namen staan van de oorlogscollaborateurs die nu hoge posities bekleden in de maatschappij en er alle belang bij hebben dat het cahier verdwijnt voor het gelezen wordt. Meermaals wordt Arnie’s leven bedreigd en wordt hij op een vals spoor gezet: vrienden worden vijanden en vijanden vrienden. Het complot strekt zijn tentakels uit tot in koningskringen, waarin vooral prins Bernhard onder vuur komt te liggen.

Stof genoeg voor een spannende thriller, maar helaas maakt Ross dezelfde fouten als in sommige van zijn vorige boeken. Er zijn te veel personages, maar liefst een lijst van twee bladzijden lang vooraan in het boek. Je moet meermaals terugbladeren wil je op het juiste spoor kunnen blijven. De talrijke nevenplots waarin feiten en fictie worden verweven, maken het ook niet gemakkelijk. Daarbij spreekt de clichématige stijl niet aan en zijn er al te veel doofpotscenario’s. De plottwist op het einde komt aan als een verrassing, maar dat weegt niet meer op tegen de tekortkomingen.

Amsterdam : Cargo 2015, 329 p. ISBN 9789023496632 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri