Vertaald proza

BOEKEN NR. 4, FEBRUARI 2016

Michael Punke: De spookverschijning

door Jen de Groeve

De Rocky Mountains in het begin negentiende eeuw, het westen van de Verenigde Staten is nog grotendeels onontdekt. William Ashley en Andrew Henry richten in 1822 de Rocky Mountain Fur Company op, die een pioniersrol zal spelen in de verovering van het westen. De concurrentie in de pelshandel is groot en de trappers trekken almaar dieper het onbekende en levensgevaarlijke gebied in. Tegenvaller daarbij is dat de bovenloop van de Missouri is afgesloten door een grote krijgsmacht van Arikara-indianen. Ashley, die in het onontgonnen land onbegrensde rijkdommen ziet, heeft echter een onverwoestbaar vertrouwen in de realisering van de American Dream. In 1823 stuurt hij onder de leiding van Henry een missie langs een alternatieve route verder de wildernis in. Onder hen zijn bekende namen uit de pionierstijd als Hugh Glass, Kit Carson, Jim Bridger en John Fitzgerald.
 
De spookverschijning van Michael Punke, eerder bij uitgeverij Karakter verschenen onder de titel Wraak, gaat over deze historische missie. Hugh Glass wordt op een scouting aangevallen door een grizzly en is dodelijk gewond. Omdat het terrein en de dreiging van vijandige indianen het niet toelaten om Glass op een draagberrie verder mee te nemen, vraagt Henry twee vrijwilligers om bij hem te blijven tot hij sterft en hem een fatsoenlijk graf te geven. John Fitzgerald, een ruig en onbetrouwbaar persoon die de zeventig dollar die dat oplevert wel ziet zitten, en de jonge, nog idealistische Jim Bridger blijven bij Glass. Wanneer ze dreigen ontdekt te worden door indianen, laten ze hem echter achter; Fitzgerald neemt al Glass’ bezittingen mee, waaronder een gegeerd Anstadt geweer. Hij tekent zo Glass’ doodvonnis. Glass overleeft het echter en zijn woede en wraakgevoelens drijven hem tot bovenmenselijke inspanningen. Hij gaat Henry en zijn mannen achterna, 3000 mijl, de eerste weken al kruipend.
 
Punke vermengt historische feiten en fictie tot een boeiend en intens geheel. De openingspagina’s prepareren je in een vrij sobere, maar pregnante stijl op wat komt. De geluidloze schreeuw van de man met opengereten keel, die aan zijn lot wordt overgelaten, blijft het hele boek door klinken. Het zijn niet alleen het permanent dreigend gevaar en de extreme omstandigheden in het hooggebergte die De spookverschijning  tot een pageturner maken. Punke schrijft in een krachtig en ongepolijst proza over een tot de verbeelding sprekende historische setting. Het boek werd verfilmd als The Revenant door Alejandro González Iñárritu, met Leonardo DiCaprio en Tom Hardy in de hoofdrollen. Goed voor twee Oscars: beste mannelijke hoofdrolspeler voor DiCaprio en beste regisseur voor Iñárritu.
 
Amsterdam : Prometheus 2016, 287 p. Vert. van: The revenant door Yolande Ligterink. ISBN 9789044625578 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri