Vertaald proza

BOEKEN NR. 5, MAART 2016

Chanette Paul: Offerlam

door Jooris van Hulle

Chanette Paul is in Zuid-Afrika een veelgelezen auteur, met nu al meer dan veertig boeken op haar palmares. Offerlam is bij mijn weten het eerste boek van haar dat nu ook uit het Afrikaans in het Nederlands  werd vertaald. Opvallend aan deze lijvige thriller is dat Paul haar plot zeer internationaal heeft uitgetekend, van Zuid-Afrika tot Vlaanderen, met zijwegen die de lezer onderdompelen in het huidige Congo, waarbij ook wordt teruggegrepen naar de moord op Lumumba, een gegeven dat in het leven van een van de centrale personages een cruciale rol heeft gespeeld.

Hoofdmotief is de zoektocht naar identiteit, een thema dat allerminst als nieuw is, maar door Paul in een mozaïek van al of niet fout gelopen relaties wordt uitgewerkt tot een geheel waarin de lezer blijvend zijn weg moet zoeken. Zonder hier de plot prijs te geven, enkele vragen die je wegwijs kunnen maken in Offerlam: Wat heeft Ammie ertoe gebracht naar Vlaanderen uit te wijken? Waarom heeft zij haar dochter Cassandra (in de roman ‘Caz’) direct na de geboorte afgestaan aan de familie Colijn? Wat kan mogelijk de reden ervan zijn dat Caz later zelf een zwarte dochter ter wereld brengt? In hoeverre en tot op welke hoogte spelen de bloedlijnen binnen de familie hier mee? En wat heeft Luc De Reu, die aan de Gentse universiteit geschiedenis doceert, met Caz te maken? Waarom wordt Caz ervan verdacht haar stiefzus te hebben omgebracht?

Chanette Paul zet in elkaar snel opvolgende en bewust heel kort gehouden hoofdstukken de plot uit waarbij vragen soms volledig, in andere gevallen slechts gedeeltelijk worden beantwoord. Als daaraan nog het thema wordt gerelateerd van de zoektocht naar de ‘nkizi’, een soort voorouderlijke beeldjes die kracht en bescherming moeten bieden en in het bezit  zijn of waren van Ammie, ligt voor Paul de weg open om (ook) een moordzaak in het geheel te introduceren. Erevu – later blijkt hij ook al familie van de familie te zijn – droomt ervan de ‘redder’ van Congo te worden, maar daarvoor moet hij koste wat het kost de ‘nkizi’ in handen zien te krijgen. En om meteen de titel van de roman te duiden: offeren wat je lief is of je het meest nabij is, kan in bepaalde omstandigheden een noodzaak zijn.

Het eigene aan Offerlam is  dat Chanette Paul zich terdege en goed gedocumenteerd door de Vlaamse  setting beweegt, van Gent over Damme tot Leuven. Zuid-Afrika en Vlaanderen grijpen hier in elkaar in een roman die getuigt van een gerijpt schrijverschap.In zijn totaliteit boet hij echter toch wat aan kracht in door de al te overdadig aangereikte thematiek.

Tielt : Lannoo 2015, 495 p., ISBN 9789401428705

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri