Nederlands proza

BOEKEN NR. 5, MAART 2016

Kathleen Vereecken: Haar

door Jooris van Hulle

Haar van Kathleen Vereecken is een roman ‘over grote vragen rond liefde en verraad’, lees je op de ietwat overtrokken flaptekst. Drie zussen moeten omgaan met het verlies van hun moeder, die op de terugreis van een vakantie in Spanje door een vrachtwagen werd gegrepen. Hun vader blijft nadien ieder jaar weer terugkeren naar hetzelfde hotel dat ze toen betrokken (‘we komen terug tot het geen pijn meer doet’). Nu, zoveel jaar later op zijn sterfbed, durft hij eindelijk in de spiegel te kijken en te aanvaarden dat hij ergens zwaar in de fout is gegaan. De drie zussen gaan daarnaast ook met vallen en opstaan op zoek naar een zinvolle invulling van hun verlangen naar een blijvende en duurzame relatie.

Vereecken vertelt het verhaal van de vier protagonisten in elkaar snel opvolgende hoofdstukken, waarin wisselend wordt teruggeblikt op hun leven. De oudste dochter, Suzanne is, nadat ze in Spanje werd verkracht en de zwangerschap liet afbreken, er nooit nog toe gekomen een blijvende relatie aan te gaan. De jongste zus, Hanna, zoekt het in alternatieve kringen, van lachyoga tot andere health sessions, zweverig in haar uitspraken en in de relaties die ze her en der aangaat. Steun zoekt ze in Bond-zonder-naam slogans als ‘Falen is niets meer dan het leven dat ons in een andere richting stuurt’.  De lezer wordt echter in de eerste plaats getroffen door het relaas dat Vereecken brengt over het leven van Catherine, de tweede dochter in het gezin. Vooral de manier waarop de vader zich – zoals aan het slot van de roman zal blijken – in haar leven heeft genesteld en haar grote liefde voor een Nieuw-Zeelandse jongen heeft gedwarsboomd, blijft hangen. Catherine zal later dan toch huwen en een dochter krijgen, die omkomt in een verkeersongeval dat haar moeder heeft veroorzaakt. Catherine zoekt troost in de kunst, maar dat kan de pijn van het verlies nauwelijks verzachten. Het verhaal van Catherine geeft de roman dan toch de diepgang die binnen de andere verhalen grotendeels afwezig blijft.

Haar – de titel verwijst naar de vader, die gefascineerd is door weelderig uitwaaierende vrouwenharen  – is een niet ten volle geslaagde poging  - lees: weinig verrassend in de plotwending, stilistisch nogal vlak en ongeïnspireerd – om de impact van het verlies op het leven van een aantal mensen in kaart te brengen.

Antwerpen : Polis, 2016, 199 p. ISBN 9789463101110 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri