Misdaad

BOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Sarah Lotz: De vierde dag

door Karen Vandyck

The Beautiful Dreamer is een luxueus cruiseschip dat zijn drieduizend opvarenden de reis van hun leven belooft. Drie dagen lang maakt het schip zijn belofte helemaal waar tot op de vierde dag de motoren plots uitvallen. De bemanning verzekert dat er niets aan de hand is en dat reddingswerkers reeds onderweg zijn, maar enkele dagen later ligt het schip nog steeds verlaten rond te dobberen. Bovendien zijn de onderste dekken onder water gelopen, begint het sanitair het te begeven, raakt de voedselvoorraad stilaan op. De opvarenden beginnen steeds meer te morren en hier en daar breken relletjes en zelfs gevechten uit. Het zelfverklaarde medium Celine del Ray, die aan boord was als VIP, begint zich ondertussen vreemd te gedragen en trekt zich met haar ‘volgelingen’ terug in het theater op het schip. En de sfeer wordt er niet beter op wanneer uitlekt dat het lijk van een jonge vrouw werd teruggevonden in een hut.
 
We volgen de gebeurtenissen aan boord van The Beautiful Dreamer door de ogen van zeven personages. Allereerst is er Maddie, de assistente van Celine die zich afvraagt waarom ze eigenlijk voor zo’n kreng werkt. Daarnaast is er Gary, de man die de moord pleegde en Althea, een zwangere poetsvrouw van de onderste dekken. We volgen ook blogger Xavier, die Celine wil ontmaskeren als bedriegster, de bejaarde Helen, die zelfmoord wil plegen aan boord, en Jesse, de scheepsdokter, die kampt met een pillenverslaving. Als laatste kijken we door de ogen van Devi, een van de bewakingsagenten die worstelt met zijn geaardheid. Al deze personages hebben grote geheimen en beleven de gebeurtenissen op hun manier. Het is een interessant concept van Sarah Lotz, die zo een totaalblik wil bieden van de gebeurtenissen op het schip. Maar ze laat bewust de belangrijkste informatie achterwege zodat je eigenlijk aan het einde van het boek nog steeds niet weet wat er precies gebeurd is. Dan doen al deze personages aan de hand van interviews met de politie hun verhaal hoe ze het einde van The Beautiful Dreamer hebben ervaren.
 
Het is moeilijk om De vierde dag een label mee te geven. Door de moord aan boord is er natuurlijk een thrillerelement aanwezig, maar het boek heeft ook psychologische elementen en neigt op het einde naar horror met bovennatuurlijke krachten. Sommige lezers zullen wellicht op hun honger blijven doordat je geen duidelijke antwoorden krijgt op het einde van het boek. Maar hoewel De vierde dag losstaat van Lotz’s vorige boek De drie, is het wel duidelijk dat beide boeken gelinkt zijn aan elkaar. Hopelijk wordt in een volgend verhaal meer duidelijk.
 
Amsterdam : Cargo 2016, 399 p. Vert. van Day four door Dennis Keesmaat. ISBN 9789023494591 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri