Misdaad

BOEKEN NR. 8, JULI 2016

Leonore Christina Skov: Het glazen huis

door Karen Vandyck

Zeven kunstenaars en wetenschappers krijgen een uitnodiging om een maand lang op het afgelegen eiland Stormø te komen werken. Geen van allen weet waarom net zij worden uitgenodigd, maar toch gaan ze allemaal op het aanbod in. En zo komt het dat op een kille dag reis- en oorlogsjournaliste Robin Lee, schrijver Robin Bergman, misdaadschrijver Joachim Wedel Nordgren, pop-upkunstenares Anne Elizabeth Sølvtoft, schrijfster Sofie Lynggård, geurexperte Greta Eek en wetenschapper Poul Erik Norgaard op een kade staan te wachten op de boot die hen naar Stormø zal brengen. Wanneer ze op het eiland aankomen zien ze tot hun grote verbazing dat hun verblijfplaats een glazen huis is. Volgens conciërge meneer Winter is dit omdat de kunstenaars zo dag en nacht geïnspireerd kunnen raken door de overweldigende natuur op het eiland. Keerzijde van de medaille is dat er weinig privacy is en dat weinig verborgen kan blijven. Toch verloopt aanvankelijk alles prima totdat plots een van hen tijdens een wandeling verdwijnt en een ander een dodelijke val van een natgeregende trap maakt. Zijn dit ongelukken of is er iemand die wil verhinderen dat ze ooit nog van het eiland geraken?
 
Het glazen huis van de Deense schrijfster Leonora Christina Skov doet erg denken aan En toen waren er nog maar… van Agatha Christie. In beide boeken zit een groepje wildvreemden vast in een huis en valt er om de beurt eentje af. Het is niet verwonderlijk dat Skov refereert aan Christie, ze studeerde immers literatuurwetenschap en kent dus haar klassiekers. Het glazen huis weidt echter meer uit dan Christies boek waardoor het tempo iets minder strak is. Skov geeft een uitgebreide achtergrond aan alle zeven hoofdpersonages waardoor het boek eerder een psychologische roman is dan een thriller pur sang. Skov focust op de relaties tussen de hoofdpersonages en waarom zij uitgenodigd zijn in Stormø. Want dat het geen toeval is dat net zij op het eiland zijn, mag al wel duidelijk zijn.  
 
De schrijfster heeft een vlotte stijl met soms de neiging om iets te veel uit te weiden waardoor het verhaal een beetje stil valt. Het einde lijkt ook niet helemaal bij de rest van het boek te horen. Toch is Het glazen huis een interessant boek, maar eerder om de relaties tussen vreemden te bestuderen en hoe ze elkaar manipuleren, beliegen en bespelen dan om te weten te komen wie er achter hun samenkomst en ondergang zit.
 
Amsterdam : Cargo 2016, 367 p. Vert. van: Hvor intet bryder vinden door Lammie Post-Oostenbrink ISBN 9789023495796 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri