Misdaad

BOEKEN NR. 8, JULI 2016

Donna Leon: Ik aanbid je

door Myriam Bellens

Goethe, Montaigne, Henry James, Thomas Mann en nog vele andere beroemde auteurs hebben hun romans in het feeërieke Venetië gesitueerd. Onder hen slechts één thrillerschrijver. De Amerikaanse Donna Leon, die sinds 1981 in de dogenstad woont, heeft al meer dan dertig boeken geschreven met als protagonist de Venetiaanse commissaris Guido Brunetti.
 
In Ik aanbid je treedt operazangeres Flavia Petrelli op in het theater La Fenice. Wanneer ze na de opvoering met de tenor en de dirigent het publiek gaat groeten, ligt het podium bezaaid met gele rozen. Ook haar kleedkamer staat vol vazen in Venetiaans glas, gevuld met gele rozen. Ze schenkt ze weg aan de theatermedewerksters. Maar ook voor de deur van haar appartement ligt een boeket gele rozen. Dan wordt ze ongerust, want hoe is de schenker binnen geraakt? Tijdens een etentje bij gemeenschappelijke vrienden vertelt ze Brunetti over haar onbehagen en hij belooft een oogje in het zeil te houden. Na de volgende opvoering van Tosca begeleidt Brunetti haar tot aan haar deur. Diezelfde nacht wordt een jonge sopraan voor wie Flavia lovende woorden had, gestoken met een mes en van een brug geduwd. Terwijl fluisterde de dader: ‘Zij is van mij.’ Wanneer nadien Flavia’s huisbaas en ex-minnaar in een parkeergarage wordt neergestoken, is het duidelijk: er moet naar een stalker worden gezocht.  
 
Alle bekende feiten worden naast elkaar gelegd. Zowel in de parkeergarage als op de brug werden de slachtoffers hulpeloos achtergelaten en maakte de aanvaller de het karwei niet af. Dit wijst meer op een impulsief besluit en kortstondige woede. Ook blijkt dat voordien zowel in Londen als in Sint-Petersburg gele rozenruikers werden bezorgd en wanneer er een kostbaar halssnoer in Flavia’ kleedkamer ligt, wordt gefocust op een rijk iemand, waardoor het net zich meer en meer kan sluiten.
 
De beginscène mag er wezen: Leon opent met een moord gevolgd door een zelfmoord; de slotscène uit Puccini’s opera Tosca, zo blijkt later. Nadien ontwikkelt de intrige zich zoals in een ouderwets detectiveverhaal met Brunetti als de hedendaagse  Hercules Poirot. Uiteraard is Brunetti in de loop van de dertig boeken geëvolueerd. Door zijn huwelijk met een telg uit een invloedrijke en rijke familie kan hij in een palazzo wonen en luchthartig doen over zijn baan en zijn oversten. Maar de laatste jaren is hij milder geworden en geniet hij niet meer zo van het provoceren van zijn superieuren. Ondertussen is hij een cultfiguur geworden: zijn uitgebreide lunches zijn zelfs uitgegeven in Brunetti’s cookbook.
 
Amsterdam : Cargo 2016, 301 p. Vert. van: Falling in love door Lilian Schreuder. ISBN 9789023494492
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri