Vertaald proza

BOEKEN NR. 8, JULI 2016

Aleksandr Skorobogatov: Sergeant Bertrand

door Lukas Vanacker

Soms kan de liefde zo immens zijn, dat ze gruwelijk proporties aanneemt. Dat bewijst Sergeant Bertrand, de spannende debuutroman van de Wit-Russische Belg Aleksandr Skorobogatov.
 
Nikolai, een wodkaverslaafde man, leeft al jaren samen met zijn beeldschone vrouw Vera. De theateractrice heeft succes en aanbidders aan alle kanten. Nikolai wordt er helemaal gek van: hij vermoedt achter elke hoek een minnaar en begint weg te draaien van de werkelijkheid. Vera’s grootste minnaar is de geheimzinnige Sergeant Bertrand, die regelmatig bij Nikolai en Vera langskomt. Sergeant Bertrand is dol op Vera en geeft haar tedere kussen. Maar tegelijkertijd is hij het enige aanspreekpunt en de naaste adviseur van de vereenzaamde Nikolai. 
 
Nikolai’s jaloezie, drankzucht en hardheid vormen een dodelijke cocktail die tot vreselijke verwikkelingen leidt. Maar ondanks de soms gruwelijke inhoud blijft het boek op een vreemd manier licht verteerbaar.
 
Auteur Aleksandr Skorobogatov (°1963) groeide op in de Wit-Russische stad Grodno, helemaal in het westen van de Sovjet-Unie. Op zijn achttiende besloot Skorobogatov schrijver te worden, maar in die tijd had Wit-Rusland maar één staatsuitgeverij. De redacteur vond zijn teksten ideologisch onaanvaardbaar. Na de val van de Sovjet-Unie verhuisde Skorobogatov naar Antwerpen, waar hij nog steeds woont. Pas in 1991, kort voor zijn verhuis naar België, verscheen Sergeant Bertrand voor het eerst, in enigszins gecensureerde versie. Uitgeverij Cossee brengt nu een herziene, derde editie van de Nederlandse vertaling van de roman uit. Sergeant Bertrand is een sobere, subtiele en tegelijk ruwe en overdonderde novelle die verdient om gelezen te worden.
 
Amsterdam : Cossee 2016, 158 p. Vert. door Rosemie Vermeulen. ISBN 9789059366671
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri