Nederlands proza

BOEKEN NR. 9, AUGUSTUS 2016

Heleen Debruyne: De plantrekkers

door Jooris van Hulle

‘Willem wist het nog niet, maar die dag begon de verwarring. Zijn bestaan zou hopeloos verstrikt raken in de levens van veel meer mensen dan goed voor hem was.’ Zo vangt De plantrekkers aan, de debuutroman van Heleen Debruyne. Wat hier door de alwetende auteur laconiek wordt opgemerkt, voert de lezer ruim 250 pagina’s lang mee in een draaikolk van gebeurtenissen die de arme Willem  - want zo ben je op zeker moment toch geneigd te denken - langzaam maar zeker boven het hoofd groeien.  
 
Wat doet het met een man die ‘zichzelf een meester vond in het onderdrukken van eventuele grotere verlangens en ambities’, als hij tegen zijn eigen wil in door zijn broer Lionel, gesjeesd ondernemer en bouwer van (zakelijke) luchtkastelen, opgescheept wordt met diens Russische vriendin Sofyia en haar ‘mamoesjka’, die ook al uit Rusland naar Roeselare is afgezakt? Willem loopt er wat verloren bij: zijn relatie  met Mariella, een vriendin van Sofyia toen beide vrouwen in Italië verbleven, kabbelt ogenschijnlijk rustig verder, ook al lijkt het er op zeker moment naar dat zij blijvend zal bezwijken voor de charmes van een uit Amerika afkomstige Afrikaan die nu als profspeler bij volleybalploeg Knack Roeselare aantreedt. En om alles nog wat meer zwier en allure te geven – Heleen Debruyne trekt alle verhaalregisters open en slaat telkens weer nieuwe zijwegen in – is er, in de indommelende streek van Roeselare en de Westhoek, ‘vader’ Thomas, die zich opwerpt als leider van de orthodoxe kerk in Pervijze. Hij blijkt echter een gewiekst bedrieger te zijn, die erin slaagt Lionel totaal aan de grond te krijgen.  
 
Debruyne maakt er een vlotlezend geheel van, doorspekt met hilarische en tragikomische scènes die de lezer voldoende ademruimte bieden om genietend te blijven doorlezen tot aan het toch nog verrassende slot. Verrassend is op een aantal momenten ook de trefzekere verwoording. Zo noteert ze rond Willem: ‘Microgolfmaaltijden voor één persoon hebben een nasmaak van eenzaamheid’, of dit: ‘Te dicht op het vermeende mysterie zitten onthult de banaliteit ervan’. Debruynes debuutroman doet uitzien naar meer.  
 
Amsterdam : De Bezige Bij 2016, 255 p. ISBN 9789023496281

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri