Misdaad

BOEKEN NR. 9, AUGUSTUS 2016

Elizabeth George: Dag des oordeels

door Anja Goyens

De jonge William Goldacre stort zich op een ochtend van de kliffen in Dorset. En dat terwijl het net terug goed leek te gaan met zijn vriendinnetje Lily. Zijn omgeving blijft verslagen achter, al heeft Lily wel zo haar vermoedens bij wie de schuld voor zijn wanhoopsdaad moet gezocht worden. De moeder van William werkt dan weer als assistente voor de succesvolle feministische auteur Clare Abbot, die dood in haar hotelkamer wordt aangetroffen en vergiftigd blijkt te zijn. Wie had het op de feministe gemunt, en is er een verband met de zelfmoord van William? Inspecteur Thomas Lynley en brigadier Barbara Havers hebben hun handen vol aan dit onderzoek, dat heel wat duistere feiten en verziekte relaties aan het licht brengt.

Dag des oordeels is alweer het negentiende deel in de reeks rond inspecteur Lynley en Elizabeth George heeft er met ruim 700 bladzijden opnieuw een bijzonder omvangrijk boek van gemaakt. Tijd genoeg om alle personages goed in de verf te zetten en hun onderlinge relaties uit de doeken te doen. Hier en daar valt de auteur wat te veel in herhaling, al maakt die herhaling van het vertrouwde ook wel deel uit van de charme van deze reeks, waarbij je je in elk boek uren kunt onderdompelen en de echte wereld kunt vergeten. Ook de nogal stereotiepe personages (bijvoorbeeld het contrast tussen de overdreven slordige en mannelijke Barbara Havers en haar ultravrouwelijke collega Dorothea Harriman) zijn erg cliché, maar werken wel binnen het format. Een pluspunt is verder dat de auteur erin slaagt om het verhaal tot op het einde spannend te houden. Als lezer denk je na verloop van tijd wel duidelijk te weten wie de schuldige is – maar hoewel het personage in kwestie inderdaad verre van onschuldig blijkt, is het tegen alle verwachtingen in toch niet de gezochte moordenaar. Die plotse wending is bovendien voldoende geloofwaardig, wat in whodunits zeker niet altijd het geval is.

Verder werkt dit boek prima als deel van een serie. Hoewel elk boek perfect apart te lezen is, zorgen de vertrouwde hoofdpersonages voor continuïteit. Het feit dat we ook in de privélevens van Lynley en Havers mogen meekijken, zorgt voor wat ontspanning binnen de vaak weinig opbeurende ontwikkelingen in het onderzoek. Dag des oordeels is kortom een degelijk geschreven boek met een goed uitgewerkte plot, dat garant staat voor heel wat uren ontspannen lezen. Het is weinig vernieuwend of verrassend binnen het misdaadgenre, maar dat is ook niet de bedoeling van de auteur – en dat is prima.
 
Amsterdam : Bruna 2016, 608 p. Vert. van: A banquet of consequences door Fanneke Cnossen. ISBN 9789022998762 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri