Misdaad

BOEKEN NR. 9, AUGUSTUS 2016

Nicci French: Als het zaterdag wordt

door Karen Vandyck

Als het zaterdag wordt is het zesde deel in de reeks rond psychotherapeute Frieda Klein. In dit boek moet Klein de belofte inlossen die ze in Denken aan vrijdag deed aan de mysterieuze Walter Levin nadat die de carrière van inspecteur Karlsson redde. Levin vraagt dat Klein op bezoek gaat bij Hannah Docherty. Docherty zit al dertien jaar in een zwaarbewaakte psychische instelling nadat ze haar vader, moeder en jongere broertje vermoordde. De vrouw is op alle vlakken schuldig bevonden van de gruwelijke moordpartij en leeft sinds haar achttiende gedrogeerd door medicatie in een catatonische toestand in de inrichting. Daar wordt ze regelmatig in elkaar geslagen en dagenlang in de isoleercel gegooid. Klein vindt het een vreemde vraag van Levin, de zaak haalde indertijd wekenlang de pers en niemand twijfelt aan de schuld van Docherty. Na enkele bezoekjes aan Docherty begint Klein echter zelf te twijfelen en wanneer ze het leven van de Docherty’s begint uit te spitten ontdekt ze dat er heel wat hiaten in het politie-onderzoek zitten.
 
Nicci French is er alweer in geslaagd een thriller te schrijven die de lezer van de eerste tot de laatste bladzijde in de ban houdt. Slechts weinige auteurs in het genre kunnen tippen aan de schrijfstijl en verhaalopbouw van dit duo. En doordat de personages nu deel zijn van een reeks kunnen ze ook veel diepgaander uitgewerkt worden met veel meer zicht in hun privé-levens en onderlinge relaties. In Als het zaterdag wordt staat naast Klein de Oekraïense bouwvakker Joseph weer meer in de schijnwerpers ten nadele van o.a. Kleins nichtje Chloe of inspecteur Karlsson die in de vorige delen hun moment de gloire beleefden. Op de achtergrond van de plot rond Hannah Docherty schuilt er nog het rode draadverhaal van Dean Reeves. Moordenaar Reeves heeft het al zes boeken lang op Klein gemunt maar wist tot nu toe buiten schot te blijven. Een grote cliffhanger maakt duidelijk dat Reeves ook in de volgende delen nog zal opduiken.
 
Eén minpuntje echter: het einde komt een beetje gehaast over. Verhaaltechnisch klopt het helemaal, maar het lijkt wel alsof de auteurs plots tot het besef kwamen dat het boek lang genoeg was en de ontknoping er nog snel doorjoegen. Zo schudt Klein zonder verdere aanwijzing de oplossing ineens uit haar mouw. Toch blijft Nicci French bij het beste wat je in dit genre kan lezen en ik kijk alvast reikhalzend uit naar de laatste twee delen in deze topreeks.

Amsterdam : Ambo/Anthos 2016, 387 p. Vert. van Saturday requiem door Marja Borg en Noor Koch. ISBN 9789026328442
 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri