Vertaald proza

BOEKEN NR. 11, OKTOBER 2016

Dave Eggers: Helden van de grens

door Katja Feremans

Josie is klaar met Ohio: ze heeft het er gehad met de perikelen rond haar tandartspraktijk, met de mensen in het algemeen en met Carl in het bijzonder. Een man zonder ruggengraat, dat is alles wat ze anderhalf jaar na hun breuk nog in hem ziet, maar helemaal kan ze aan hem niet ontkomen, want Carl is en blijft nu eenmaal de vader van haar kinderen. Wie haar ook achtervolgt is Jeremy. Als marinier bij het leger hoopte hij scholen en ziekenhuizen te bouwen in Afghanistan. Josie had zijn plannen voluit aangemoedigd, maar meteen tijdens zijn eerste missie sneuvelde de jongen.
 
Pas een paar weken voordat Josie besloot alles achter te laten, had ze aan Alaska gedacht. Ze werd vooral aangetrokken door de belofte van magie en zuiverheid. Ze wilde herboren worden in het land van licht en bergen. Ze huurt een gammele camper, die van de fabrikant ironisch genoeg de naam ‘Chateau’ meekreeg, en zet met haar twee kinderen koers naar Homer, waar haar pseudo-stiefzus woont. Verder reikten haar plannen niet. Tegenover Ana, haar ontwapenende wildebras van vijf, kan ze enigszins verbergen dat ze nauwelijks weet waar ze mee bezig is. Paul, haar vroegwijze zoon van acht, bekijkt hun zwerftocht sceptischer.
 
In een van haar half beschonken momenten gaat het Josie plots dagen dat ze op een tweesprong steevast de foute beslissing neemt. Dit wetende ben je, net als zijzelf, nooit meer volledig gerust in wat ze onderneemt en hoe ze de omstandigheden inschat. In een poging om de naderende bosbranden te ontvluchten slaagt ze er bijvoorbeeld in om kilometerslang richting vuurzee te rijden. Situaties of mensen die haar initieel onschuldig voorkomen, hebben de neiging om in haar hoofd uit te groeien tot bedreigingen. Telkens weer borrelt daardoor de vraag op of haar achterdocht wel of niet gerechtvaardigd is. Die onrust stuwt het verhaal voort, net als de elkaar snel opeenvolgende verwikkelingen. Bovendien levert Josies kijk op de dingen geregeld geestige passages op. 

Zeker niet ongevaarlijk is het noodweer waar ze met Paul en Ana aan het eind in terechtkomt. Tijdens die bewuste wandeling naar een bergmeer lijken ze wel te worden gegeseld door de toorn van boven. Maar de voorzienigheid is hen ook deze keer gunstig gezind. De goede afloop mag dan meermaals zoetig smaken, Alaska blijft minder magisch dan verwacht. De rust die Josies door onvrede voortgejaagde ziel zoekt, ligt er niet voor het grijpen, want zichzelf neemt ze altijd mee als bagage. Niettemin worden zowel Josie als de kinderen sterker naarmate de reis vordert. Na elke overwonnen hindernis snakken ze ernaar om nog een grens te verleggen en zo dichter te komen bij wie en waar ze menen te moeten zijn.  
 
Dave Eggers (1970) staat voor geëngageerde literatuur, maar in vergelijking met vorige romans zoals Wat is de Wat, Zeitoun en De cirkel is de maatschappelijke urgentie in Helden van de grens minder sterk.
 
Amsterdam : Lebowski 2016, 367 p. Vert van. Heroes of the frontier door Monique ter Berg, Brenda Mudde en Elles Tukker. ISBN 9789048835942

Meer besprekingen over Alaska

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri