Misdaad

BOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Tina Seskis: Een stap te ver

door Karen Vandyck

De totstandkoming van Een stap te ver is een apart verhaal. Nadat ze dit debuut had neergepend, besloot Tina Seskis het boek in eigen beheer uit te geven. Dat resulteerde in 100.000 verkochte e-boeken en 10.000 verkochte papieren exemplaren, waarop ze een contract bij een grote uitgeverij kreeg en de rechten van het boek aan 18 landen werden verkocht. Ook emotioneel heeft dit boek een grote lading. Seskis schreef het immers in de zomer van 2010 toen haar moeder plots erg ziek werd. Ze schreef het boek op alle mogelijke plaatsen waar ze maar kon schrijven in de hoop dat het nog afraakte voor haar moeder stierf. Dat lukte erg nipt, een paar dagen nadat de eerste versie klaar was, overleed haar moeder.
 
Bovenstaande vormt een leuke achtergrond, maar zegt natuurlijk weinig over de inhoud en kwaliteit van het boek. Maar misschien vormt het wel een verklaring waarom het boek soms zo fragmentarisch aanvoelt. Het lijkt wel of de hoofdstukken hier en daar lukraak aan elkaar geplakt zijn zonder oog te hebben voor het grote geheel. Een stap te ver is dan ook een boek waar je tijdens het lezen je aandacht moet bij houden. Niet alleen omwille van het verhaal dat niet chronologisch verteld wordt, maar ook omdat het verhaal verteld wordt uit het standpunt van verschillende personages en het niet altijd meteen duidelijk is door de ogen van welk personage de lezer nu weer meekijkt. Het is gedurfd van Seskis om het de lezer niet al te makkelijk te maken, maar ondanks deze foutjes is Een stap te ver toch een boeiend verhaal waarvan je echt wil weten hoe het afloopt.
 
Een stap te ver begint wanneer Emily Coleman op een dag besluit haar man Ben en haar zoontje Daniel te verlaten. Zomaar. Ze wacht tot Ben naar zijn werk vertrekt, pakt haar koffers en neemt de trein naar Londen waar ze Catherine Brown wordt. Is dit een impulsieve daad of heeft Coleman hier al langer over nagedacht? Seskis laat de lezer volkomen in het ongewisse en gooit de lezer in het verhaal als Brown op zoek gaat naar een plaats om te wonen en terechtkomt in een smerige kamer in een verwaarloosd huis waar ze vrienden wordt met de excentrieke Angel. Via via komt ze zelfs aan een baantje als receptioniste bij een reclamebureau. Maar nog steeds weten we niet waarom ze op de vlucht is.
 
Het boek is opgedeeld in vier delen. Het eerste draait rond het vertrek van Coleman en haar transformatie tot Catherine Brown (respectievelijk haar eerste naam en meisjesnaam), in het tweede deel is Brown al opgeklommen tot een respectabele positie in het reclamebureau maar zet een gebeurtenis haar terug met beide voeten op de grond. In deel drie komt haar verleden naar boven en het laatste deel speelt zich een paar jaar later af. Opvallend is dat je het niveau van de schrijfster kan zien groeien naarmate het boek vordert. Aanvankelijk is haar stijl een beetje houterig en onervaren, maar naarmate het boek vordert merk je hoe Seskis bijleert en zich meer comfortabel begint te voelen.
 
Een stap te ver is een opmerkelijk debuut dat niet alleen een inspanning van de lezer vraagt maar ook de schrijver duidelijk tijd en moeite gekost heeft. Het predicaat ‘literaire thriller’ dat op de kaft prijkt, is echter een beetje een loze belofte, echt spannend wordt het boek immers nooit. Maar zeker een interessant debuut.
 
Amsterdam : Bruna 2016, 342 p. Vert. van One step too far door Catalien en Willem van Paassen ISBN 9789400504998 

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri