Misdaad

BOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Mike Nicol: Black Heart

door Jooris van Hulle

Met Black Heart rondt Mike Nicol zijn Kaapstadtrilogie rond Mace Bishop en diens kompaan Pylon Buso af. Wat hen bindt, werd door Nicol in de vorige delen van de trilogie (Payback en Killer Country) uitvoerig aan de orde gesteld: ooit waren ze als niet steeds even zuiver op de graat zijnde wapenhandelaars betrokken bij de strijd tegen de regering, later hebben ze zich gespecialiseerd in het bieden van bescherming aan lieden die er, vaak om uiteenlopende redenen, de centen voor over hebben om hun bezoek aan Zuid-Afrika in alle veiligheid te laten verlopen.   
Het centrale verhaalgegeven, dat naadloos aansluit bij de vorige romans, is opgebouwd rond de wraakgevoelens die Mace Bishop en Shemina February jegens elkaar koesteren. Ooit heeft Bishop February’s hand verbrijzeld omdat ze niet wilde bekennen dat ze een spionne was in dienst van de regering; zelf heeft Shemina wraak genomen door Bishops vrouw Oumou de keel over te snijden. Het verlies van Oumou weegt op Bishop en de relatie met zijn dochter Christa, die zich afsluit voor hem en in haar eenzaamheid, gedragen door een immens verdriet om de gapende leegte die haar overvallen is na de dood van haar moeder, toevlucht zoekt in automutilatie. De manier waarop Bishop en Shemina elkaar letterlijk en figuurlijk naar het leven staan, vormt een indringende motieflijn die in ‘Black Heart’ voor gestadig oplopende spanningsboog zorgt.
 
Mike Nicol laat zijn roman verder breed uitdijen qua thematiek. Dat Bishop en Buso een indianenechtpaar (de vrouw laat zich ‘Dansend Konijn’ noemen) dat in Zuid-Afrika greep wil krijgen op de lucratieve wereld van casino’s, moeten beschermen en dat hier een en ander fout loopt, komt hun reputatie als privébewakers allerminst ten goede. In de marge van dit verhaalmotief geeft Nicol de lezer een weinig hoopgevende inkijk in de politieke en sociaal-economische situatie van zijn land, waar de democratie enkel op papier lijkt te bestaan.
 
Bijkomend verhaalniveau is dat rond de wapenhandel. Bishop en Buso krijgen te maken met de onfrisse praktijken waarmee de beslissing moet worden toegewezen voor een bepaald wapensysteem waarmee de fregatten uitgerust moeten worden. Dat Shemina er ook mee te maken heeft, laat alle verhaallijnen samenvloeien. Bovendien verruimt Nicol deze thematiek nog eens door een internationaal gezochte oorlogsmisdadiger ten tonele te voeren. Het mag duidelijk zijn: Black Heart is méér dan een klassieke rechttoe rechtaan vertelde roman rond misdaad en corruptie. Met zijn Kaapstadtrilogie – een absolute aanrader overigens voor wie van zich breed vertakkende thrillers houdt – heeft Nicol zich een eigen plaats weten te veroveren aan de top van de Zuid-Afrikaanse misdaadliteratuur.
 
Amsterdam :De Geus 2016, 406 p. Vert. van Black heart door Tom Heuvelmans. ISBN 9789044532661 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri