Misdaad

BOEKEN NR. 12, NOVEMBER 2016

Hjorth Rosenfeldt: De test

door Karen Vandyck

De test is het vijfde boek in de reeks ‘De Bergmankronieken’ van auteurs Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt. Hoewel het boek perfect losstaand kan gelezen worden, verhoogt het leesplezier als je de andere delen ook achter de kiezen hebt. Met een beetje voorkennis kan je de relaties tussen de personages beter begrijpen en weet je ook waarom ze op een bepaalde manier reageren of handelen. De test is een spannend boek dat moeilijk weg te leggen valt, maar er gebeuren te veel ongeloofwaardige dingen tussen de personages om van een echte topper te kunnen spreken. 
In een verlaten school wordt in de zomervakantie het lijk van Mirre Petrovic gevonden. Op zijn naakte rug hangt een vragenlijst van 60 vragen die peilen naar de algemene kennis van de ex-deelnemer van een realityshow. Omdat dit de tweede moord is waarbij een dergelijke lijst opduikt worden Torkel Höglund en zijn team van de Zweedse Nationale Recherche erbij geroepen. Wanneer daarop een tweeling die een bekende blog bijhield verdwijnt en een van de zussen dood en de andere blind wordt teruggevonden, is het voor Höglund en de zijnen duidelijk dat het om een seriemoordenaar gaat. De dader voelt zich bovendien schijnbaar ongrijpbaar want hij neemt contact op met een journalist. In een exclusief interview geeft hij zijn motieven voor de moord: hij kan niet meer tegen de domheid van de media die jonge kennisloze mensen zomaar een platform geven om hun beschamende gedrag te etaleren.
 
De plot van De test zit knap in elkaar en de auteurs kaarten ook een belangrijk maatschappelijk thema aan, namelijk de aandacht van de media voor sensatie en oppervlakkigheid ten nadele van serieuzere programma’s. Het is een onderwerp dat ook bij ons al op tafel is gekomen na de zoveelste Big Brother-kloon. Ironisch genoeg is het soapgehalte van de media net de val waar de auteurs in De test zelf in trappen. Wat er mij immers een beetje stoort aan het boek zijn de soapachtige relaties tussen de verschillende personages. Alle leden van Höglunds team hebben allemaal problemen met hun privéleven en dan vooral hun seksleven. Het komt allemaal een beetje raar over en de seksuele spanning tussen sommige personages overtuigt niet altijd. Soms vraag je je zelfs af of ze nog de tijd hebben om een seriemoordenaar op te sporen. Wel interessant is de relatie tussen rechercheur Vanja Lithner en psycholoog Sebastien Bergman, die uit het vorige boek dochter en vader blijken te zijn. Hun moeizame relatie en twijfel van beide kanten weet Hjorth Rosenfeldt wel aannemelijk te beschrijven.
 
Amsterdam : Cargo 2016, 411 p. Vert. van De underkända door Geri de Boer. ISBN 9789023498179 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri