Vertaald proza

BOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Sunjeev Sahota: Het jaar van de gelukszoekers

door Kris van Zeghbroeck

De Britse Sikh Sunjeev Sahota (Derby, 1981) haalde een master in wiskunde aan het Imperial College London en werkte als een marketing executive voor een verzekeringsmaatschappij. Hij debuteerde in 2011 met de roman Ours Are the Streets.

Centraal staat Imtiaz, een Brit van Pakistaanse origine die een dochter heeft met de blanke Rebekeh. In het spoor van de begrafenis van zijn vader in Pakistan, radicaliseert hij onder invloed van een familielid en besluit als een martelaar te sterven voor de islam.

Op basis van zijn debuut werd Sahota in 2013 door Granta geselecteerd voor de lijst van beste twintig Britse romanschrijvers jonger dan 40. Zijn volgende roman The Year of the Runaways (2015, vert. Het jaar van de gelukszoekers) bezorgde hem een plaats op de shortlist van de Booker Prize 2015. Sahota focust op het thema van migratie waarover hij nog voor zijn debuut had willen schrijven:

‘I am part of the Sikh community in England and there is an awareness in the community that there is this hidden group of people. I travel to India quite often and I was always meeting people who wanted to come to the UK or had been here and for various reasons had been deported back. I am the child of immigrants ... and so it has always played a part in my thinking and in my life’ (Yorkshire Post Online).

Avtar, Tarlochan en Randeep zijn recent gemigreerd van India naar het Verenigd Koninkrijk. Afkomstig uit verschillende kastes delen ze een krot van een huis met negen andere migranten en gaan op in hun dagelijkse strijd om iets van hun nieuwe leven te maken.

Prometheus Amsterdam, 2016, 446 p. Vert. van The year of the runaways door Tjadine Stheeman en Onno Voorhoeve. ISBN 9789044630206. Distributie WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri