Nederlands proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Hans Dorrestijn: Dorrestijns Volkomen Vogelgids

door Jo Vanderwegen

Lange tijd was Hans Dorrestijn vooral bekend omwille van zijn knappe, humoristische teksten voor onder meer de Stratemaker-op-Zeeshow en tal van andere kinderprogramma's. Daartegenover stonden de zelfgeschreven liedjes voor volwassenen die hij dan weer hij bij zijn eigen optredens zong. Die kenmerkten zich door een misantropisch wereldbeeld, niet zelden geïllustreerd aan de hand van schetsen uit het huwelijkse leven.   
Dat hij ook een gepassioneerd vogelaar was, bleef tot zijn verschijning op televisie als één van de Baardmannetjes (twee oudere mannen gewapend met een verrekijker op zoek naar vogels) veelal ongeweten. Nu is een ruime selectie van de vogelverhalen die hij eerder publiceerde in bundels als Dorrestijns vogelgids (2007), Dorrestijns natuurgids (2010) en Dudeljo!(2014) verzameld in de vuistdikke Dorrestijns volkomen vogelgids. Het is een prachtig, duidelijk en interessant overzichtswerk geworden, geschreven volgens Dorrestijns eigen levensvisie. Dat wil zeggen: hij kijkt met lede ogen om zich heen, maar weet de ellende die hem te beurt valt met een ruime dosis humor in te kleden. Het resultaat is een boeiend verhaal van een man nu weer op reis in Polen, dan weer op stap in Spanje met collega-tekstdichter Rob Chrispijn op zoek naar de maïsparkiet, de bijeneter of de kuifkoekoek. Vaak neemt zijn verhaal een zijweg richting het schrijven van een cowboylied, zijn mislukte huwelijk of herinneringen aan Fetze Pijlman, een ander lid van Het Schrijverscollectief waar ook Dorrestijn jarenlang deel van uitmaakte.
 
Zo is de vogelgids veel meer dan alleen een alfabetisch overzicht van de vogels die Hans Dorrestijn op zijn tochten ontmoet. Het is tegelijkertijd een persoonlijk relaas waarin we de schrijver beter leren kennen; de vogeltjes zijn een leuke kapstok hiertoe. De beestjes passeren de revue in korte anekdotes. De lezer leert wat over de specifieke eigenschappen van het dier en ziet het afgebeeld op een kleine, kleurrijke foto. Sommige vogels, zoals de wielewaal, worden zeer ruim met aandacht bedeeld; anderen zijn dan weer amper een (weliswaar grappig) versje waard, zoals bv. de duif. Dat alles maakt Dorrestijns Volkomen vogelgids tot een niet-klassiek handboek: de liefhebber zal tevergeefs zoeken naar lijsten van kenmerken, afmetingen, broedgebieden of beschrijvingen van de roep van de betreffende vogel. Daarvoor raadt Hans Dorrestijn overigens zelf aan een 'echte' gids zoals die van Lars Jonsson.  
 
De Volkomen vogelgids is echter een prima aanvulling op de traditionelere overzichtswerken. De liefhebber van de schrijver Dorrestijn zal zich kunnen laven aan de beschreven fauna en flora en al snel herkenningspunten vinden in het leven en schrijven van Hans Dorrestijn. Het boek is uiterst geschikt om mee te gaan op een (bos)wandeling – het biedt zoveel aan humor en kennis dat het zonder probleem in kleine stukjes gelezen én herlezen kan worden. Een zeer mooie en handzame uitgave, verplichte literatuur voor elke ornitholoog en/of Dorrestijn-liefhebber. Het bevat tevens een boeiend hoofdstuk over vogels in de Nederlandse literatuur. En een afbeelding van het kleurige baardmannetje en de kleine kneu ontbreken niet. Een must.  
 
Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar 2016, 574 p. ISBN 9789038802428. Distributie: L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri