Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2017

B.A. Paris: Achter gesloten deuren

door Karen Vandyck

Voor de buitenwereld lijkt het huwelijk van Jack en Grace er eentje uit het boekje. Hij is een succesvolle advocaat gespecialiseerd in de verdediging van mishandelde vrouwen. Zij is een perfecte huisvrouw, die haar man steunt en overal bijstaat. Overal, want Grace verlaat nooit het huis zonder Jack. Ze neemt ook nooit de telefoon op en spreekt nooit af met haar vriendinnen zonder Jack. Als je het echtpaar van een beetje dichter bekijkt, lijkt hun huwelijk zelfs helemaal niet zo perfect te zijn. Want waarom heeft een slaapkamer van hun riante villa tralies voor de ramen?  
Achter gesloten deuren is het debuut van de Franse-Ierse B.A. Paris dat niet onopgemerkt voorbij is gegaan. Zo scoorde Paris met dit debuut meteen een New York Times-bestseller en werd het boek ook in het Nederlands taalgebied stevig gepromoot. Niet helemaal onlogisch want Achter gesloten deuren vist in dezelfde vijver als het succesvolle Het meisje in de trein van Paula Hawkins en biedt de lezer een gelijkaardig psychologisch verhaal waarin de hoofdpersoon vecht voor haar geloofwaardigheid en het in de openbaarheid brengen van de misdaden van een van haar naasten.
 
Grace probeert vooral de aandacht te trekken van haar nieuwe buurvrouw Ester die ze leert kennen op een door Jack georganiseerd en georkestreerd etentje. Maar de tijd dringt wel voor Grace want haar jongere zusje Millie, die het syndroom van Down heeft, viert binnenkort haar achttiende verjaardag. Dan is ze te oud voor het internaat waar ze verblijft en komt ze bij Jack en Grace wonen. En Jack heeft Grace al zeer duidelijk gemaakt wat hij van plan is met Millie eenmaal ze in zijn huis woont.

De weinige tijd die Grace heeft om Jack te ontmaskeren, maakt dat Achter gesloten deuren leest als een race tegen de klok, die Paris met een grote vaart vertelt. Paris heeft duidelijk gekozen voor een strak en snel tempo, en laat daarbij de uitwerking van de personages en de diepgang van het verhaal een beetje slabakken. De plot is echter goed uitgewerkt en de meeste losse eindjes van Jacks meesterplan worden degelijk afgehandeld. Ondanks Grace’s verwoede pogingen om te ontsnappen aan haar gevangenenbestaan, is Jack haar telkens net een stapje voor. Paris weet de moedeloosheid van Grace goed weer te geven, maar het ontbreekt de personages aan meer achtergrond om je goed te kunnen inleven.
 
De schrijfster laat een hoofdstuk in het heden telkens afwisselen met een hoofdstuk dat zich afspeelt in het verleden. Daardoor weet je soms al dat er bepaalde gebeurtenissen gaan gebeuren en doordat beide verhaallijnen langzaamaan naar elkaar toe evolueren, wordt het verrassingselement op die manier een pak minder. Toch is Achter gesloten deuren een goed geschreven debuut dat zeker niet moet onderdoen voor Het meisje in de trein.
 
Amsterdam : Ambo/Anthos 2016, 355 p. Vert. van Behind closed doors door Ireen Niessen ISBN 9789026336898. Distributie: Veen Bosch en Keuning 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri