Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Daniel Cole: Ragdoll

door Karen Vandyck

In Ragdoll maken we kennis met een van de luguberste seriemoordenaars uit de recente thrillergeschiedenis. Het eerste slachtoffer is immers een lijk dat grofweg samengesteld is uit de lichaamsdelen van zes verschillende slachtoffers. De pers smult van het verhaal en geeft de dader meteen de bijnaam ‘de lappenpopmoordenaar’. Rechercheur William ‘Wolf’ Fawkes en zijn team zijn minder blij met de uitgebreide persaandacht en dat verandert niet wanneer de moordenaar een lijstje van zijn zes volgende slachtoffers bekendmaakt, inclusief de datum waarop ze zullen sterven. Als laatste op het lijstje: Wolf. En omdat het lijk gevonden is in het appartement recht tegenover Wolfs flat is het duidelijk dat de dader een persoonlijke rekening heeft openstaan met Wolf.
 
Dit debuut van de Brit Daniel Cole is niet onopgemerkt voorbijgegaan. De vertaalrechten zijn al verkocht aan meer dan 30 landen en er is al beslist om het boek te verfilmen. Op de flap regent het met loftuitingen van collega’s en boekhandelaars. En erg overdreven is het allemaal niet want Ragdoll is een ontzettend spannend en onvoorspelbaar boek. De schrijfstijl is heel filmisch en strak, en Cole weet hier en daar een vleugje humor mee te geven. De plot is erg knap opgebouwd en net wanneer je denkt dat de zaak opgelost is, gooit Cole er nog een nieuwe plottwist tegenaan.
 
William ‘Wolf’ Fawkes is een boeiend en gelaagd personage, en Cole neemt de tijd om hem aan de lezer voor te stellen. Wolf was enige tijd buiten strijd nadat hij een vorige zaak had verknald, met de nodige psychologische problemen van dien. Hij is ook een ontzettende keikop, tot wanhoop van zijn collega’s Emily Baxter en Alex Edmunds, maar Fawkes is ook een briljante speurder die zijn intuïtie volgt. Wat bijdraagt aan de spanning is dat het boek zich afspeelt in een relatief korte periode van twee weken. De speurders hebben niet veel tijd om te zaak op te lossen en hun stress en gejaagdheid zijn voelbaar. Dat is vooral het geval voor de al niet erg stabiele Wolf, voor wie de doodsklok langzaam doortikt.
  
Tot slot nog even vermelden dat de uitgeverij uitstekend werk heeft verricht voor de vormgeving van Ragdoll. De rug van het boek is immers open waardoor je de rode draad kan zien waarmee het boek genaaid is, uiteraard een verwijzing naar de naaikunsten van de moordenaar. Knap debuut!

Amsterdam : Luitingh-Sijthoff 2017, 399 p. Vert. van Rag doll door Roelof Posthuma. Distributie: Veen Bosch en Keuning 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri