Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2017

Lisa Hall: Tussen jou en mij

door Karen Vandyck

Met haar debuut Tussen jou en mij doet Lisa Hall meteen een gooi naar de meest onverwachte en doeltreffendste plottwist van het jaar. Ook zonder deze schokkende wending zou Tussen en jou en mij een aangenaam en vlot leesbaar boek geweest zijn, maar na de laatste pagina’s die het hele boek in een nieuw daglicht zetten, tilt de auteur haar boek naar de betere boeken in het genre.
 
Voor buitenstaanders zijn Sal en Charlie het perfecte koppel. Charlie heeft een drukke, veeleisende baan bij een advocatenkantoor en werkt aan een belangrijke zaak die tot een promotie tot vennoot moet leiden. Ondertussen heeft Sal ontslag genomen als leerkracht om voltijds voor hun dochtertje Maggie te kunnen zorgen.  
 
Sal en Charlie wonen in een mooi huis op het platteland van Kent. Binnen deze muren gaat het er echter heel wat minder vredig en idyllisch aan toe. Charlie blijkt immers een echte tiran te zijn, die er niet voor terugschrikt om Sal te kleineren, constant ruzie te maken en daarbij ook fysiek geweld niet te schuwen. Sal heeft al meermaals kokend water over zich heen gekregen, stompen in de nieren moeten incasseren of hete koffie over de arm gekregen. Het schrikbewind van Charlie, dat al begon sinds ze nog maar pas samen waren, neemt steeds extremere vormen aan en Sal begint te vrezen voor het welzijn van Maggie.
 
Tussen jou en mij wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Charlie en Sal. Daardoor krijg je soms dezelfde gebeurtenissen uit het oogpunt van de andere partij. Zo wil Charlie dat Sal respect toont en zorg draagt voor hun spullen zodat ze met hun drietjes gelukkig kunnen samenleven. Sal heeft echter nood aan meer sociaal contact, zeker nadat het contact met de Italiaanse familie werd verbroken onder druk van Charlie en begint een vriendschap met buurvrouw Laura. Daardoor beginnen de ogen van Sal langzaam open te gaan en komt het besef dat Charlies gedrag niet normaal is.

Lisa Hall geeft in het eerste hoofdstuk meteen prijs dat er iemand met een mes wordt neergestoken tijdens een zoveelste ruzie tussen Sal en Charlie. Wie het is, kom je pas op het einde te weten, maar ondanks dat deze informatie al bekend is vanaf de eerste bladzijden, weet Hall de ongemakkelijke spanning gedurende het hele boek aan te houden. Je weet dat het niet goed gaat aflopen, maar hoe het concreet zo ver is kunnen komen wordt in de loop van het boek duidelijk.  
 
Tussen jou en mij leest door de vlotte schrijfstijl als een sneltrein. Een sneltrein die op de laatste bladzijden met een enorme knal tot stilstand komt en je in shock achterlaat. Knap debuut.
 
Lisa Hall: Tussen jou en mij, HarperCollins, Amsterdam 2017, 318 p. ISBN 9789402722505.Vertaling van Between you and me door Erica Disco. Distributie: Agora


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri