Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Nicci French: De dag van de doden

door Karen Vandyck

Acht jaar lang hebben we kunnen meeleven met psychotherapeute Frieda Klein, het hoofdpersonage uit de gelijknamige reeks van schrijversechtpaar Nicci French. De dag van de doden is het sluitstuk van de reeks waarin eindelijk zal worden beantwoord waar Klein de hele reeks voor vecht: leeft psychopaat Dean Reeve nog en heeft hij het al die tijd op Klein gemunt? En vooral, komt het in dit laatste deel eindelijk tot een confrontatie tussen de twee?
 
De dag van de doden begint spectaculair wanneer een op hol geslagen auto een winkeletalage binnenknalt in Hampstead, Londen. Uit onderzoek blijkt dat de bestuurder reeds dood was voor het ongeluk. Even later wordt er op een vreugdevuur een nieuw lijk gevonden. De reeks bizarre moorden laat de speurders met de handen in het haar achter. Is er een seriemoordenaar actief in Londen en wat wil hij communiceren?
 
De speurders kunnen voor deze zaak geen beroep doen op dokter Frieda Klein. Klein is na de gebeurtenissen uit het vorige deel, Zondagochtend breekt aan, ondergedoken en niemand weet waar ze is. Ook de lezer blijft lang in het ongewisse waar Klein uithangt en pas in het twaalfde hoofdstuk – na tachtig bladzijden – doet Klein haar intrede. Ondertussen staat de plot echter niet stil en maken we kennis met criminologiestudente Lola Hayes die haar scriptie wil schrijven over Frieda Klein.
 
Wanneer de verhaallijnen rond Hayes en Klein samenkomen, begint De dag van de doden pas echt en wordt er toegewerkt naar de ultieme confrontatie tussen Klein en Reeve. Jammer is dat het duel tussen de twee, waar je ten slotte acht delen lang op wacht, vrij snel wordt afgehandeld en nooit echt nagelbijtend spannend wordt. Je wil snel doorlezen om te weten hoe de vork in de steel zit, maar echt bevredigend is het einde wat mij betreft niet.
 
Boeiend is hoe French een stukje Londense geschiedenis door het verhaal weeft. De verschillende moorden hebben immers allemaal iets te maken met verborgen ondergrondse rivieren die door de Britse hoofdstad lopen. Het past ook helemaal bij het teruggetrokken personage van Klein, die om haar hoofd leeg te maken, zweert bij nachtelijke wandelingen door Londen.
 
Nicci French laat ook alle kleurrijke nevenpersonages uit de voorgaande delen nog eens opdraven. Zo krijgen o.a. klusjesman Joseph, nichtje Chloe, inspecteur Karllson en collega Reuben McGill ook hun passend afscheid. Misschien ga je meer dit bont allegaartje van sympathieke personages nog meer missen dan de nukkige Klein.
 
Het duo Nicci French schrijft helder en vlot, en weinig auteurs slagen er zo goed in hun lezers in een boek binnen te halen en niet meer los te laten tot het einde. De reeks rond Frieda Klein was een aardig experiment met een vaste hoofdpersoon. De reeks is van een goed niveau met enkele uitstekende uitschieters. Een beetje jammer dat het laatste deel niet een van die uitschieters is.
 
Nicci French: De dag van de doden, Ambo/Anthos 2018, 366 p. ISBN 9789026339592. Vertaling van The day of the dead door Linda Broeder en Els van Son. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri