Vertaald proza

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

Andrew Sean Greer: Less / De glorieuze reis van Arthur Less

door Kris Van Zeghbroeck

Andrew Sean Greer (1970) is geboren in Washington D.C. en groeide, samen met zijn identieke tweelingbroer op in Maryland. Zijn ouders zijn wetenschappers. Hij studeerde creative writing aan Brown University en werkte enkele jaren in New York voor hij een Master of Fine Arts behaalde aan de University of Montana. Via Seattle belandde hij in San Francisco, waar hij verhalen begon te schrijven voor onder meer EsquireThe Paris Review en The New Yorker. Ze werden gebundeld in zijn verhalenbundel How It Was for Me (2000).

Daarna concentreerde Greer zich op het schrijven van romans. Hij debuteerde met de roman The Path of Minor Planets (2001, De loop van de kleine planeten), maar brak uiteindelijk internationaal door met The Confessions of Max Tivoli (2004, De bekentenissen van Max Tivoli). Na The Story of a Marriage (2008, Het verhaal van een huwelijk) werden de nieuwe romans, The Impossible Lives of Greta Wells (2013) en Less (2017) niet meteen in het Nederlands vertaald. De bekroning van Less met de Pulitzer Prize for Fiction 2018, maakte dat die vertaling (De glorieuze reis van Arthur Less) begin deze zomer alsnog verscheen bij uitgeverij Signatuur.

Less
 werd door de Pulitzer-jury geprezen als ‘A generous book, musical in its prose and expansive in its structure and range, about growing older and the essential nature of love’. Liefde, identiteit, ouder worden en homoseksualiteit zijn prominente thema’s bij Greer en ze worden tragikomisch uitgewerkt in een nieuw hoogtepunt binnen zijn goed ontvangen en verkopende oeuvre.

Sinds hij de Pulitzer Prize won, heeft Greer zijn werk als Executive Director van de Santa Maddalena Foundation (een idyllisch Toscaans toevluchtsoord voor schrijvers, vertalers en botanisten, ter nagedachtenis van Gregor Von Rezzori die er woonde en werkte) opgegeven, om zich volledig op zijn schrijven te werpen.

Greers fictieve alter ego Arthur Less is een obscure tweederangsschrijver, die vooral bekendheid genoot vanwege zijn homoseksuele relatie met de veel oudere, eminente dichter Robert Brownburn van de Russian River-stroming. Brownburns bekroning met de Pulitzer Prize voor poëzie lijkt een haast visionaire voorafspiegeling van Greers eigen Pulitzer-succes.

De komische carrousel wordt in gang gezet als Less verneemt dat een veel jongere ex-geliefde van hem op het punt staat te trouwen en hem voor het huwelijk uitgenodigd heeft. Om aan die vernedering te ontsnappen zet Less een wereldtournee op poten, een soort reis rond de wereld in tachtig dagen via onder meer Mexico, Italië, Duitsland, Japan en Marokko.

De reis wordt een regelrechte confrontatie met zichzelf: een man die steeds voor de gemakkelijkste weg koos en zich boven elke vorm van liefde plaatste. Het succes van Less als minnaar had niets met bedrevenheid te maken, maar met een manier van affectie te tonen die suggereerde dat zijn partner de eerste en enige grote liefde was. De nihilistische en vereenzaamde Less wordt uiteindelijk geconfronteerd met het feit dat hij al die jaren wel ‘de liefde’ heeft gekend, maar er nooit naar gehandeld heeft.

Andrew Sean Greer: De glorieuze reis van Arthur Less, Signatuur Amsterdam, 2019, 261 p. ISBN 9789056726300. Vertaling van Less door Jan de Nijs en Gerda Baardman. Distributie Standaard Uitgeverij

Andrew Sean Greer: Less, Abacus London, 2018, 261 p. ISBN 9780349143390. Distributie Little, Brown Book Group 


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri