Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

Karin Slaughter: Laatste weduwe

door Karen Vandyck

Het begin van de zomer betekent voor de fans van Karin Slaughter dat er weer een nieuwe thriller van de Queen of Crime ligt te wachten. Opnieuw krijgt het Nederlands taalgebied de wereldprimeur en moet Slaughters thuisland wachten tot augustus om haar nieuwe boek te lezen. En Slaughters fans zullen zich in de handen wrijven want in Laatste weduwe spelen lievelingen kinderarts-patholoog Sara Linton en GBI-agent Will Trent de hoofdrol.
 
In de spannende proloog zijn we getuige hoe wetenschapster Michelle Spivey voor de ogen van haar elfjarige dochter Ashley wordt ontvoerd. Een maand later zijn Sara Linton en Will Trent te gast bij Lintons ouders wanneer ze plots twee explosies horen in de buurt van de universiteitscampus. Ze springen snel in de auto, maar ver raken ze niet want een auto-ongeval verspert hen de weg. Linton probeert de gewonden de eerste zorgen te geven, maar de mannen hebben duidelijk andere gedachten en overmeesteren Linton. Voor de ogen van Trent wordt de dokter ontvoerd en veel aanwijzingen laten de daders niet achter. Later blijkt dat in de parkeergarage van de Emory-universiteit twee bommen zijn ontploft. Trents baas Amanda Wanger van het GBI moet samenwerken met de FBI om de zaak op te lossen. En dat verloopt moeizaam want beide instanties houden informatie voor elkaar achter, tot grote frustratie van Trent en zijn partner Faith Mitchell, die beseffen dat hoe meer tijd er verstrijkt, hoe moeilijker het wordt om Linton levend terug te vinden.
 
Het is om jaloers op te zijn hoe Slaughter telkens weer schijnbaar moeiteloos het ene na het andere spannende verhaal uit haar pen tovert en daarbij ook actuele kwesties in het verhaal weeft en haar eigen mening subtiel laat doorschemeren zonder belerend of moraliserend te zijn. Deze keer trekt Slaughter met een rechts-radicale groepering diep in de bossen van Georgia waar ze met hun omstreden leider Dash en zijn vrouw Gwen een kamp hebben opgezet en broeden op een grote aanslag om het blanke ras te zuiveren. Vrouwen zijn ondergeschikt aan mannen en dienen enkel om het nageslacht veilig te stellen, mannen worden bewapend en getraind voor terreur en psychologisch gebrainwasht. Het is een bijzonder actueel thema in een wereld waarin individualisering toeneemt en verdraagzaamheid wegdrukt, en extremistische ideeën aan populariteit winnen. Soms overstijgen de boeken van Slaughter het genre van de pure thriller en trekt de schrijfster de kaart van de maatschappijkritiek verpakt in een spannend jasje.
 
Net als in haar vorige boeken besteedt Slaughter heel veel aandacht aan de psychologische uitwerking van haar personages. In Laatste weduwe laat ze dezelfde gebeurtenissen beleven door de ogen van verschillende personages. Zo ontdek je hoe Linton het bezoek aan haar familie ervaart en krijg je daarna dezelfde scène door de ogen van de sociaal onhandige Trent. Knap hoe Slaughter in het hoofd van haar personages kruipt en de lezer laat zien hoe dezelfde gebeurtenissen vaak anders beleefd en geïnterpreteerd worden.  
 
Sara Linton en Will Trent zijn door de lezers al lang in de armen gesloten, maar Slaughter verliest ook de nevenpersonages niet uit het oog. In de proloog van vier bladzijden weet de schrijfster Michelle Spivey te schetsen als een doordeweekse sympathieke moeder, die worstelt met de noden van haar tienerdochter. Zelfs de slechteriken zijn bij Slaughter niet eenduidig slecht en krijgen een motief en achtergrondverhaal mee. Het maakt van Laatste weduwe een lijvig boek van bijna 500 bladzijden, maar ook eentje waar je vanaf de eerste bladzijde wordt in meegetrokken. Naarmate het verhaal vordert, schroeft Slaughter het tempo en de spanning op, en vallen de puzzelstukjes in elkaar. Laatste weduwe is opnieuw vakwerk van een hoog niveau.
 
Karin Slaughter: Laatste weduwe, HarperCollins Holland, Amsterdam 2019, 494 p. Vertaling van The Last Widow door Ineke Lenting. ISBN 97894022703443. Distributie: Agora Uitgeverscentrum 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri