Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

Frank Goldammer: De vuurstorm

door Karen Vandyck

Dresden november 1944. Europa kreunt onder de Tweede Wereldoorlog. De bevolking is moe, uitgehongerd en doodsbang, en snakt naar het einde van het wapengeweld. De alarmsirenes loeien steeds vaker, de geallieerden rukken op en de Duitse nederlaag komt nader. Wapenstilstand hangt in de lucht, tot Dresden in de nacht van 13 februari 1945 wordt verwoest door een zwaar bombardement waarbij 25.000 doden vallen en de historische binnenstad wordt verwoest.  
 
Te midden van dit apocalyptische decor zoekt rechercheur Max Heller een seriemoordenaar. Iemand heeft het immers gemunt op weerloze jonge vrouwen wier verminkte lijken achteloos worden achtergelaten. Het politieke klimaat in Duitsland bevordert het onderzoek echter niet. Heller, die zelf een partijkaart van de NSDAP weigert en niet erg hoog oploopt met de Führer, staat onder het bevel van Obersturmbannführer Rudolf Klepp, die zijn sympathie voor Adolf Hitler niet onder stoelen of banken steekt en iedereen dwarsboomt die het nazigedachtegoed niet steunt.
 
De vuurstorm van Frank Goldammer is een bijzonder boek. Het gebeurt niet vaak dat de Tweede Wereldoorlog het decor is van een spannende fictieve thriller. Goldammer slaagt erin om te blijven focussen op het moordonderzoek, maar tegelijk de lezer te laten voelen hoe het is om te leven in een door oorlog verscheurde maatschappij. Max Heller is daarvoor een ideaal hoofdpersonage. De rechercheur is een sympathiek man met idealen en hij ziet met lede ogen aan hoe zijn geliefde Dresden ten prooi valt aan het oorlogsgeweld. Knap is hoe Goldammer de angst van de oorlog tot bij de lezer kan brengen.  
 
Intussen blijft de seriemoordenaar Heller steeds één stapje voor. En net wanneer Heller hem letterlijk op de hielen zit, begint het zware bombardement waardoor Heller moet vluchten voor zijn eigen leven. Ondertussen moet hij nog brood op de plank krijgen en leeft hij in constante twijfel of zijn vrouw nog wel veilig is. Heller moet ook voortdurend op zijn hoede zijn voor collega’s die dwepen met de nazi’s. Verraad en wantrouwen heersen en niemand is veilig. Zelfs na de overwinning van de geallieerden want de Russen blijken ook geen lieverdjes te zijn. Het wordt allemaal meeslepend beschreven door Goldammer, die zelf van Dresden afkomstig is.  
 
De vuurstorm is een spannende historische thriller die voort dendert aan een constante snelheid. De eerlijke en oprechte Max Heller fungeert daarin als een sprankeltje hoop en de verpersoonlijking van rechtvaardigheid en gerechtigheid in een door oorlog uiteengereten maatschappij. Frank Goldammer heeft zich met De Vuurstorm als thrillerschrijver op de kaart gezet en het is uitkijken waar hij met zijn volgende boek met Max Heller naartoe gaat. Dat is inmiddels in Duitsland reeds verschenen, maar het is nog wachten op de vertaling.
 
Frank Goldammer: De vuurstorm, Cargo, Amsterdam 2019, 319 p. Vertaling van Der Angstmann door Janneke Panders. ISBN 9789403147208. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri