Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Delphine Perret: Björn en de wijde wereld

door Jan Van Coillie

6+ - Björn is een beer én een levensgenieter. Hij geniet van het kleine geluk. In de zes korte verhalen in deze bundel verkent hij de ‘wijde wereld’, al moet je dat met een flinke korrel zout nemen. In het eerste verhaal ontwaakt hij uit zijn winterslaap en wisselt hij ervaringen uit met de schildpad en de das. In het tweede verhaal komen ook de haas, de wezel en de ekster erbij. De dieren vinden een gsm, waarmee ze pizza’s bestellen, wat echter met een sisser afloopt. Maar Björn zou Björn niet zijn als hij niet meteen een alternatief bedacht: de pruimen zijn rijp en overheerlijk.  
 
In het derde verhaal willen de dieren gaan picknicken. Het probleem daarbij typeert de eigen logica van de verhalen, die een groot deel van de charme ervan uitmaakt:
 
‘Picknicken doe je buitenshuis. Maar het bos is hun huis. Dus ze zijn altijd binnenshuis.’  
 
Gelukkig ontdekte haas een hutje in het veld. Daar maken ze het heel gezellig, het mooiste is het uitzicht vanuit het raam, met de ondergaande zon en een weldoend briesje. Björn heeft ook een vriendinnetje, het mensenkind Ramona. Met haar gaat hij naar het zwembad, maar hij mag niet binnen. Niet omdat hij een beer is, maar omdat hij geen badmuts heeft. Dan gaan ze maar lekkere chocolademelk en koekjes verorberen in de cafetaria. Ook een busreisje wordt een klein avontuur. De dieren moedigen luidkeels een wielrenner aan, genieten van wat ze zien in een dorp waar ze doorheen rijden en maken tekeningetjes op de ramen. Wanneer ze uitstappen, zijn ze ‘verrukt en nog een beetje beneveld’.

Het slotverhaal typeert Björns levensfilosofie misschien nog het kernachtigst. Hij krijgt een brief van de schildpad, die schrijft over zijn reis en de plekken die hij bezocht, waarop Björn de conclusie trekt: ‘Het is ook heerlijk om vrienden te hebben die niet bij je in de buurt zijn.’ Want dat is het belangrijkste in het leven: vriendschap en genieten van mooie dingen die je ofwel zelf meemaakt of waarover je leest.
 
De verhalen over Björn liggen duidelijk in de traditie van Kenneth Grahams klassieker De wind in de wilgen. Dat komt niet alleen door de typering van de dieren en wat ze meemaken, maar ook door de illustraties, die doen denken aan de tekeningen van E.H. Shepard. In Björn en de wijde wereld zijn de fijne, naïeve pentekeningen gedrukt op geel papier, wat het retro-gevoel versterkt. Origineel zijn de verhalen over deze beer niet, maar wel intiem en gezellig.
 
Delphine Perret: Björn en de wijde wereld, Davidsfonds/Infodok, Leuven 2019, 64 p. : ill. ISBN 9789059089518. Vertaling van Björn et le vaste monde door Edward van de Vendel. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri