Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Gytha Lodge: Op een dag

door Karen Vandyck

Aurora Jackson is veertien jaar wanneer ze met haar oudere zus Topaz en vijf van haar schoolvrienden gaat kamperen. Aurora weet niet wat haar overkomt want doorgaans lijkt Topaz niet erg gesteld op haar gezelschap. Hoewel de jongeren Aurora verzekeren dat ze welkom is, voelt Aurora zich tijdens de eerste avond niet helemaal gewenst wanneer de blikjes bier in sneltempo worden opengetrokken, drugs doorgegeven en koppeltjes zich beginnen te vormen.  
 
Wanneer de vrienden de volgende ochtend wakker worden, is Aurora nergens te vinden. Haastig zetten ze een zoektocht op, maar zelfs met de hulp van de politie en het hele dorp wordt Aurora nooit gevonden. Dertig jaar later worden in dezelfde bossen de resten van een lichaam gevonden. Inspecteur Jonah Sheens twijfelt er geen seconde aan dat het Aurora is. Na het forensisch onderzoek blijken de overblijfselen gevonden te zijn op een plaats die alleen de zes vrienden kennen. De cold case wordt heropend en de zes worden opgeroepen voor verhoor.
 
Op een dag is het debuut van de Britse Gytha Lodge, die Engels studeerde aan de universiteit van Cambridge en reeds enkele toneelstukken schreef. Je merkt meteen dat Lodge geen beginnend auteur is en overweg kan met stijl, dialogen en rake beschrijvingen. Lodge wisselt ook verleden en heden uitstekend met elkaar af. Met mondjesmaat krijgt de lezer daardoor belangrijke informatie aangereikt. In het verleden volgen we de gebeurtenissen door de ogen van Aurora zelf, een onzekere puber op de rand van volwassenheid, maar tevens ook nog een angstig kind dat wanhopig op zoek is naar bevestiging. Daartegenover staan haar zus en haar vrienden, die denken dat ze volwassen zijn. Lodge weet de dynamiek in de groep mooi te vatten.
 
Dat gebeurt ook in de passages in het heden, waar inspecteur Jonah Sheens de taak heeft om de waarheid bloot te leggen. Daarbij komen al snel enkele tegenstrijdigheden boven water en niet iedereen lijkt fan van de waarheid. De personages hebben allemaal hun redenen om de gebeurtenissen van dertig jaar geleden te verbloemen, maar er is er slechts eentje die dit doet om een moord te verdoezelen. Ook in de scènes in het heden wordt de groepsdynamiek mooi beschreven. De meeste personages hebben ondertussen bloeiende carrières en zijn elkaar een beetje uit het oog verloren, maar wanneer Sheens zijn neus in hun verleden steekt, sluiten de rangen zich eensgezind. De personages krijgen de nodige diepgang mee en de plot is zorgvuldig en met precisie geconstrueerd. Een moordend tempo houdt Lodge er niet op na, maar de spanning is gedurende het hele boek latent aanwezig. Knap debuut.
 
Gytha Lodge: Op een dag, Cargo, Amsterdam 2019, 392p. Vertaling van She Lies in Wait door Hien Montijn. ISBN 9789403158402. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri